Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Dôchodkyňa takmer naletela podvodníkovi: Zachránili ju zamestnankyne banky
Zdielať na

Dôchodkyňa takmer naletela podvodníkovi: Zachránili ju zamestnankyne banky

HUMENNÉ / Nechýbalo veľa a 78-ročná dôchodkyňa by prišla o 4-tisíc eur. Naletela podvodníkovi, ktorý dokonca k jej bytovke privolal taxík, aby ju odviezol do banky. Iba vďaka duchaprítomnosti zamestnankýň peniaze na podvodný účet neodišli. Do banky privolali políciu.

Páchateľ volal žene dopoludnia na pevnú linku. Podľa jej vyjadrenia predstieral, že je jej brat. Pýtal si 4-tisíc eur. 78-ročná dôchodkyňa mu povedala, že peniaze by musela ísť vybrať z účtu v banke. "Povedal, že ich potrebuje súrne použiť na nejakú vec, nekonkretizoval, len že ich rýchlo vráti. Ona tomu uverila a dotyčný jej dal zavolať aj taxík, mama sa nachystala. V telefonáte nadiktoval číslo účtu a meno, na koho bol účet založený," vyjadrila sa dcéra poškodenej.

Zo svojho účtu vybrala 4-tisíc eur a peniaze išla vložiť do inej banky. Zamestnankyne sa pýtali na účel prevodu a duchaprítomne si všimli aj iné okolnosti. Iba vďaka ich zásahu dôchodkyňa o peniaze neprišla. "Im to bolo podozrivé, účet bol vraj založený len pred dvoma dňami. Možno to niekomu pripadá zbytočne pýtať sa na účel, ale v tomto prípade to veľmi pomohlo," dodala dcéra poškodenej.

Banky robia maximum pre to, aby dáta a peniaze klientov chránili. Zamestnanci sa pravidelne školia, aby vedeli aj takýmto nástrahám predchádzať. Údaje o platobnej karte či autorizačné kódy, tretím stranám poskytovať netreba. "Poskytnutím týchto dát totiž dáva klient súhlas so všetkými transakciami, ktoré budú následne realizované. Je potrebné si uvedomiť, že pokiaľ sa tak stane, banka nemá možnosť uvedené platby v prípade reklamácie klienta vrátiť," vysvetlila PR manažérka 365 Bank Linda Valko Gáliková. Uvedené sa dá prirovnať k situácii, ako keď poskytnete úplne cudzej osobe kľúč od svojho bytu.

Policajti prípad prešetrujú ako podozrenie zo spáchania trestného činu podvodu. Páchateľa sa zatiaľ vypátrať nepodarilo. "Zákon pri tomto trestnom čine stanovuje trestnú sadzbu odňatia slobody na 1 až 5 rokov," dodala hovorkyňa KR PZ Prešov Jana Ligdayová.

Najčítanejšie správy