Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Oligarcha Brhel strávi Vianoce za mrežami
Zdielať na

Oligarcha Brhel strávi Vianoce za mrežami

PEZINOK / Obvinený oligarcha Jozef Brhel strávi Vianoce za mrežami. Rozhodla o tom sudkyňa Špecializovaného trestného súdu, ktorá mu na žiadosť prokurátora predĺžila väzbu. Dôvodom je obava z možného ovplyvňovania svedkov. Z tohto rozhodnutia sú ale obhajcovia Brhela v šoku a hovoria o politickom procese. Poukazujú na kľúčový dôkaz, a to posudok znalcov.

Akcia Mýtnik

Veľkopodnikateľ sa pre zhoršený zdravotný stav stále nachádza v nemocnici pre obvinených a odsúdených v Trenčíne. Jozefa Brhela obvinili počas januárovej akcie Mýtnik z toho, že stál na čele organizovanej skupiny, ktorá mala profitovať zo zmanipulovalných IT zákaziek na Finančnej správe. V spomínanom prípade ide podľa prokurátora o rozsiahlu korupčnú trestnú činnosť, ktorá má súvisieť s machináciami pri verejnom obstarávaní.

Pôvodne sa hovorilo o sumách za IT tendre v hodnote 42 miliónov eur. Vyšetrovanie ale ukázalo, že celková suma prevyšuje až 65 miliónov eur. "Bolo dostatočným spôsobom preukázané, že pred samotným uzavretím dotknutých zmlúv malo dôjsť k opakovanému porušeniu zákona," uvádza prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry GP SR Ondrej Repa. 

Znalecký posudok obhajoby Brhela a údajná nulová škoda

Niečo iné ale najnovšie tvrdia obhajcovia Jozefa Brhela, ktorí si dali vypracovať nezávislý znalecký posudok. Z jeho výsledku vraj vyplýva, že ich klient žiadnu škodu nespôsobil. "Škoda je nulová a software dodávaný na Finančnú správu SR nebol predražený naopak zarobil 3,7 miliardy eur," tvrdí obhajca Brhela Michal Mandzák. Obhajca zároveň dodáva, že nerozumie z akého dôvodu čelí Jozef Brhel obvineniu. "Orgány činné v trestnom konaní doteraz nedisponujú znaleckým posudkom, ani odborným posudkom v zmysle ktorého by bola táto škoda konštatovaná," dodáva Mandzák. 

"Bol zabezpečený rozsiahly materiál týkajúci sa bankového tajomstva," informuje Repa . 

Na stole je aj obvinenie z prania špinavých peňazí 

Jozefovi Brhelovi v júni pribudlo aj obvinenie z prania špinavých peňazí. Za mrežami je už necelých 10 mesiacov a väzba mu mala skončiť 2. decembra.

"Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal v prípade obvineného J. B. návrh na predĺženie väzby z dôvodov útekovej a kolúznej väzby. Prvostupňový súd rozhodol o jej predĺžení do 2. februára 2022, avšak len z dôvodu tzv. kolúznej väzby," udáva hovorca Generálnej prokuratúry SR, Dalibor Skladan. Voči rozhodnutiu bola podaná sťažnosť zo strany obhajoby ako aj prokurátora. Konečné slovo tak bude mať Najvyšší súd SR. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy