Zatiahnuté
Bratislava
Marek
25.4.2024
Edícia Vznešená renesancia sa rozrastá o ďalší unikátny zväzok: Veľkolepá kniha o Sandrovi Botticellim
Zdielať na

Edícia Vznešená renesancia sa rozrastá o ďalší unikátny zväzok: Veľkolepá kniha o Sandrovi Botticellim

SLOVENSKO / Edícia Vznešená renesancia sa rozrastá o ďalší unikátny zväzok. Náročná umelecká monografia sa precíznym spôsobom venuje nezameniteľnej a nápaditej maliarskej tvorbe jedného z najväč­ších básnikov štetca všetkých čias Sandra Botticelliho.

Autor publikácie, historik umenia Giancarlo Benevolo, re­nomovaný znalec Botticelliho diela, vo veľkolepej monografii dopĺňa staršie i najnovšie poznatky vlastným bádaním. V ucelenom knižnom diele podáva plas­tický obraz o nenapodobiteľnom malia­rovom umení a o jeho obrovskom prínose aj na pozadí širších spoločensko-historic­kých súvislostí.

Žiadny iný umelec nevytvoril také očaru­júce obrazy, naplnené étericky nežným pôvabom a melodickou krásou, ako to dokázal Botticelli - tvorca osobitej odnože renesančnej maľ­by na pomedzí sna a skutočnosti, poézie a kresťanského zanietenia. Charak­terizuje ho vášnivá záľuba v dynamických, zato však plynulých líniách, nespúta­ná fantázia umeleckej obrazotvornosti a k tomu všetkému nežný lyrický náboj. Leonardo da Vinci zasiahnutý jemnocitom botticelliovského umeleckého odkazu sa o jeho tvorbe vyjadril, že je to „nemá poézia.“

Exkluzívne vydanie obsahuje reprodukcie všetkých významných Botticelliho diel a predstavuje neoceniteľnú studnicou pozna­nia nielen pre znalcov umenia, ale aj širšie publikum so záujmom o výtvarnú kultúru svetového významu.

Monografia sa vydáva v rámci Luxusnej knižnice v limitovanom počte 150 očíslovaných výtlačkov. Kniha má 424 strán, rozmery 30,8 × 40 cm. Každý výtlačok je ručne viazaný v kníhviazačskej dielni Richard Mayer v Esslingene. Na väzbe knihy je použitý pergamen, ručne opracovaný a vyhladený korkom podľa postupov používaných v šestnástom storočí.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy