Zatiahnuté
10°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Podľa viacerých pozorovaní sa už niekoľko dní pohybuje v uliciach Prešova rys. Zatiaľ uniká pokusom o dolapenie
Zdielať na

Podľa viacerých pozorovaní sa už niekoľko dní pohybuje v uliciach Prešova rys. Zatiaľ uniká pokusom o dolapenie

PREŠOV / V uliciach Prešova sa už niekoľko dní pohybuje mačkovitá šelma. Obyvatelia ju videli na viacerých miestach. Hasiči sa ju spolu s ochranármi a policajtmi pokúšali odchytiť, no bez úspechu. Rys sa stratil v uliciach Prešova.

​Rysa videli naposledy v blízkosti vysokoškolského internátu

Ukryl sa na strome, no keď sa k nemu priblížili ľudia, rýchlo ušiel. Ide o mimoriadne plaché zviera. Vidieť ho takto z blízka, je podľa ochranárov veľká vzácnosť. Na miesto prišli hasiči aj mestskí policajti aj ochranári. Keď sa ho pokúšali odchytiť, dal sa na útek. V uliciach Prešova sa podľa viacerých svedkov pohybuje už niekoľko dní.

Vylúčené nie je ani to, že ho v jeho domácom prostredí vyrušil stavebný ruch v okolí Prešova. Videli ho už aj miestni obyvatelia prešovskej mestskej časti Dúbrava. Ideálne by bolo, ak by sám našiel cestu späť do lesa. "Výskyt rysa v meste je veľmi ojedinelý, preto ho aj monitorujeme, aby sme zistili o čo sa jedná, väčšinou sa do blízkosti obydlí dostane, ak ide o mladé jedince, buď sa stratil od matky alebo si hľadá nové teritórium," informuje zo Štátnej ochrany prírody Marta Hrešová.  

Súvisiace články

Najčítanejšie správy