Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Vianočné nákupy cez internet: Podvodníkov pribúda, na toto si treba dať pozor pri online nakupovaní
Zdielať na

Vianočné nákupy cez internet: Podvodníkov pribúda, na toto si treba dať pozor pri online nakupovaní

SLOVENSKO / Do Vianoc zostáva presne mesiac a lockdown môže byť príčinou toho, že nákup darčekov budeme riešiť najmä z pohodlí domova. Nákup v e-shopoch však môže niesť rôzne bezpečnostné riziká. Zisťovali sme preto, na čo si dávať pozor pri online nakupovaní.

Pri vianočnom zhone si niektorí siahnu hlbšie do peňaženky, aby potešili svojich blízkych. Pri myšlienke na rôzne dary netreba zabúdať na nasledovné aspekty online nákupu. "Pozor na to, keď je podozrivo nízka cena alebo dostupný tovar, ktorý nikde inde nie je, používať zabezpečenú, najčastejšie dátovú sieť od svojho operátora, pozrieť sa na svoju stránku, dá sa to rozpoznať podľa malého písmenka s, keď si pozriem ten adresný riadok, aby tam bolo napísané https," informuje technologický novinár Ondrej Macko. 

Vtedy máme istotu, že stránka je zabezpečená. Dobré je vyhnúť sa nakupovaniu na internetovej stránke, ktorá neuvádza žiadne konkrétne sídlo firmy ani informácie o obchodníkovi. Výkričníkom toho, že ide o podvod, môžu byť aj negatívne recenzie na webe. Používať navyše jedno heslo vo všetkých platformách a napísať si ho na papier je veľmi zlá kombinácia pri utajovaní citlivej informácie. "Každý to vidí, kto vie čítať. Osobne používam taký špeciálny program, že si pamätám jedno hlavné heslo a v rámci toho programu mám uchované všetky možnosti na svoje účty," hovorí Macko. 

Hrozbou je i tzv. phishing, pharming, či scam - hoci sú to cudzie pojmy, takmer každý Slovák používajúci moderné technológie sa s podobnou podvodnou praktikou už stretol. Pri očakávaní kuriéra mu namiesto prekvapenia pre blízkych hrozilo vybielenie bankového účtu. Páchatelia svoju obeť môžu kontaktovať cez SMS, telefonát, ale aj e-mail. "Ma vyzve ten softvér na to, že treba si nainštalovať prehliadač. V skutočnosti si nainštalujeme časť nebezpečného kódu, ktorá spôsobí to, že naklepem adresu inej banky, ale presmeruje sa mi na troška inú stránku, ktorá bude vyzerať rovnako, akurát v adresnom riadku bude malý preklep, ktorý si nikto nevšimne," tvrdí Macko. 

Podvodníci pochádzajú častokrát až z Indie, Vietnamu či Ukrajiny a využívajú práve nepozornosť i manipuláciu na to, aby ste im poskytli citlivé informácie, medzi ktoré patria napr. číslo bankového účtu, PIN kód alebo heslo. Ak už ste peniaze predsa len poslali a máte podozrenie, že ste sa stali obeťou podvodu, kontaktujte najprv banku. "Čím skorej to nahlásim, tým lepšie. Peniaze zadržia, pretože ide o podvod. Ak už odídu tie peniaze, potom treba volať políciu," hovorí Macko. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy