Skoro jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Čo hovoria na povinné očkovanie právnici?
Zdielať na

Čo hovoria na povinné očkovanie právnici?

SLOVENSKO / Eduard Heger dnes prišiel s návrhom povinného očkovania, ktoré sa pomaly začína implementovať aj v okolitých štátoch. Problém by však mohla spôsobiť legálnosť celého procesu.

"Diskutujem a hľadám také riešenie, ktoré by bolo ústavné. Chcel by som to potom aj predložiť ako návrh na povinné očkovanie pre istú vekovú skupinu," uviedol predseda vlády. Otázkou je, či obstojí právne napadnutie. Európsky súd pre ľudské práva nedávno rozhodol, že obligátnou vakcináciou detí v Česku neboli porušené ich práva, čo otvára dvere podobným pokusom na Slovensku.

Súhlasný názor majú aj oslovení experti, problém však môže byť úplne inde. "Je to aj vec politickej vôle, keďže tie právne riešenia sa dajú nájsť. Zákonná úprava by našla odpoveď aj v ústavnoprávnom zmysle, keďže ide o všeobecný záujem a ochranu zdravia," prehlásila právnička Andrea Erdösová. Ďalším argumentom by mohol byť fakt, ktorý v dnešnej dobe hrá veľkú úlohu - ekonomicky je to oveľa výhodnejšie. 

"Ak zohľadníme to, že dôvodom očkovania proti COVIDu by bola ochrana verejného zdravia a išlo by o šetrenie zdrojov zdravotníctva, rozhodnutie by malo veľkú šancu prejsť súdnou kontrolou. Pri rozdiele medzi očkovaním a hospitalizáciou je rádovo v desiatkach tisíc eur, čo znamená, že aj z hľadiska šetrenia verejných zdrojov to je dôvodné," povedal právnik a súdny lekár Peter Kováč.

Jedno z riešení experti vidia aj vo fondoch na odškodnenie po vakcinácii v prípade nežiadúcich účinkov. Tento systém funguje už vo viacerých krajín Európskej Únie, Slovensko s ním však ešte nesúhlasilo. Ide o nástroj, ktorý zvyšuje ochotu sa očkovať," uzavrel Kováč.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy