Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Chceli by ste vidieť do budúcnosti? Aké bude podľa klimatológov počasie v roku 2050?
Zdielať na

Chceli by ste vidieť do budúcnosti? Aké bude podľa klimatológov počasie v roku 2050?

BRATISLAVA / Pre mnohých sú klimatické konferencie na míle vzdialené. Čo sa môže zmeniť priamo na Slovensku? Tak napríklad: na Oravskej priehrade to bude ako pri mori, pretože cez deň bude cez 30-stupňov a v noci najmenej 20. Alebo si predstavte, že tam na okolitých kopcoch budú ľudia bežne pestovať hrozno a vyrábať víno. Znie to prehnane? Ani nie. Takéto sú totiž prognózy klimatológov na najbližších 50 rokov.

Píše sa rok 2050, nachádzame sa uprostred leta, kedy teploty v rámci roka dosahujú najvyššie hodnoty. Meteorológovia Najlepšieho počasia hovoria o poveternostnej situácii a jej vývoji na najbližšie dni. "Lokálne pri búrkach môžu padať aj krúpy s veľkosťou 5 až 8 centimetrov a pozor, ojedinele je tu možnosť aj výskytu tornád," predpovedal meteorológ. Samozrejme, že ide o fikciu, apokalyptické proroctvo. Ale postavené na reálnych vedeckých základoch.

"Ak by sa oteplilo o viac ako 2 stupne, už sa narušia prirodzené väzby, ktoré tu máme," konštatovala meteorologička Miriam Járošová. Globálne zmeny už nie je možné zastaviť, ale je možné ich zmierniť. Aj v takom prípade sa o tridsať rokov Hurbanovo, Komárno a Bratislava presunie ďaleko na sever. "Na Liptov a časť Kysúc a Oravy," upresnila Mirka Járošová. Na juhozápade Slovenska v roku 2050 by sme na nejaký sneh v zime a sánkovačku napríklad na Kolibe mali úplne zabudnúť. Aj sever bude musieť lyžiarske vleky oželieť. "V lyžiarskych strediskách, v ktorých nadmorská výška je menej ako tisíc metrov," doplnila meteorologička Járošová.

Obyvatelia južného Slovenska budú chodievať na dovolenky na Oravskú priehradu, kde budú ideálne letné teploty okolo 33 stupňov. Na juhu bude peklo cez deň i v noci, horúco a vlhko. "A keď sa ochladí na 33 stupňov, tak poviete ako sa príjemne schladilo," uviedla detaily predpovede Járošová. Horúčavy čakajú aj východné Slovensko, kde však navyše hrozí aj nedostatok pitnej vody. Dôjde k výraznej zmene poľnohospodárstva a krajiny. Viaceré druhy hmyzu a živočíchov typické pre juh a juhozápad Slovenska, budú celkom bežné na severe. "Pred 50 rokmi keď som videl modlivku, bol to zážitok, dnes sú okolo ústavu bežné," povedal Dušan Žitňan, riaditeľ Ústavu zoológie SAV. O 30 rokov majú byť bežné na Orave. Takisto niektoré druhy hmyzu alebo motýľov sa z juhu presunú na sever. A k nám sa presunú živočíchy aj teploty dnes typické pre krajiny stredomoria. "Napríklad typické v Španielsku či Grécku," doplnil riaditeľ Dušan Žitňan. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy