Polojasno
22°
Bratislava
Servác
13.5.2024
Nemocnice to personálne zvládajú už s odretými ušami. Lekári žiadajú, aby sa Slováci dali zaočkovať
Zdielať na

Nemocnice to personálne zvládajú už s odretými ušami. Lekári žiadajú, aby sa Slováci dali zaočkovať

BRATISLAVA / Mnohé dnešné covid oddelenia vznikli z fungujúcich oddelení úplne iného zamerania, napríklad aj z geriatrie. Covid oddelenia nevznikajú tak, že v práznych nemocničných oddeleniach len zažnete a fungujete. Tieto lôžka, ale aj personál vyčlenený pre covidových pacientov potom môžu chýbať iným pacientom, ktorí chceli prísť na plánovanú operáciu.

Zdravotníci vysvetľujú, že za odklady nemôžu oni, ale práve nárast pacientov s kovidom."Chýba nám asi 18 sestier v súčasnosti za normálnych okolností a z toho, čo nám chýba sme ešte museli poskytnúť na covidové oddelenie," povedala Darina Chovancová, prednostka Novorodeneckej kliniky M. Rusnáka SZU a UNB. 
"Stíhame to s odretými ušami, personálne," vyjadrila sa primárka Kliniky infektológie LF UK, SZU, UNB, a členka konzília odborníkov, Alena Kočšálová.
"Minimálne 600 až 800 musíme odkladať a posúvať na neskoršie termíny," priznal Marián Petko, prezident Asociácie nemocníc Slovenska a riaditeľ bardejovskej nemocnice.

Aj takto vyzerá krátka správa z našich nemocníc. Nielen na oddelení, kde ležia predčasniatka teraz chýbajú zdravotníci, ktorí museli odísť ku covidovým pacientom. Aj geriatrické oddelenie sa reprofilizovalo medzi prvými. "Už viac ako rok sa venujem len covidovým pacientom," povedala Hana Prusáková z Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Nových Zámkoch.
Niekde pomáhajú aj kožní. "Úrazoví chirurgovia, traumatológovia, neurológovia," potvrdil Jakub Vallo, anestéziológ UNB v Nemocnici s poliklinikou L.DÉRERA.
Lekárov, ktorí sa dočasne starajú o covidových pacientov ale čakajú ich vlastní pacienti. "Mnohí pacienti by potrebovali intenzívnu a ešte doliečovaciu starostlivosť, ale tí pacienti museli odísť do domáceho prostredia, lebo zapĺňajú interné kliniky," potvrdila Hana Prusáková.

V popradskej nemocnici na covidových oddeleniach už nepracujú len anesteziológovia a internisti

"Chodia nám tam už pediatri, ortopédi, traumatológovia, oční lekári, z urológie," povedala hovorkyňa Popradskej nemocnice, Sylvia Galajda. O covidových pacientov sa títo lekári starajú na bývalých oddeleniach geriatrie, či urgentného príjmu. V červených zónach sa navyše nezaobídu ani bez anestéziológov. A tak sa mnohým necovidovým pacientom musia posúvať plánované operácie. 
"Dnes som o 9:00 viezol moju mamu do nemocnice v Ružinove na dlhodobo plánovanú operáciu. Pred pár dňami ešte zisťovala, či všetko platí. V pondelok hovorila s anestéziologičkou. Dnes o 9:45 mi volala, že ju môžem prísť vyzdvihnúť, ráno sa zrušili všetky plánované operácie. Týmto by som chcel poďakovať všetkým, ktorí sa nedali zaočkovať za ich celoživotný prínos k rozvoju spoločnosti a kvalite verejného zdravia. Ministerstvu zdravotníctva a NCZI by som chcel špeciálne poďakovať za bravúrne zvládnutú komunikáciu s pacientmi," napísal jeden z používateľov na svojej sociálnej sieti. 

Aj lekárom samým je to ľúto

V Bardejovskej nemocnici obmedzili plánované zákroky najmä preto, že by nevedeli zabezpečiť adekvátnu zdravotnú starostlivosť pri pooperačných stavoch. Operatérov má nemocnica dostatok. Pri reprofilizovaných covidových lôžkach si však pacienti dvojnásobne viac personálu.
Akútne zákroky im ostali. Tých je takmer 60 percent z celkového počtu zhruba 3- tisíc operácií ročne. "Nie je dostatok personálu na to, aby mohli napríklad anesteziológovia alebo anesteziologické sestry asistovať a podávať anestézu pri plánovaných operačných zákrokoch. Musíme si ich ponechať, že v prípade keď príde akútny stav, aby sme to operovať vedeli," priblížil Marián Petko. 

Zdravotníci sú ešte vysilení z druhej vlny. Mnohí, ktoré ešte v lete vykonávali posunuté operácie, si stále nestihli vybrať dovolenku a ocitli sa v tretej vlne. Naďalej platí, že 80 percent hospitalizovaných nie je plne zaočkovaných.

"Chcela by som všetkých kolegov pozdraviť, poďakovať im a poprosiť všetkých občanov Slovenska, aby sa jednoznačne dali očkovať. Veľmi by nám to pomohlo," vyzvala lekárka Hana Prusáková.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy