Skoro jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Plavecký tréning zdravotne znevýhodnených detí si pochvaľujú nielen malí plavci, ale aj ich rodičia
Zdielať na

Plavecký tréning zdravotne znevýhodnených detí si pochvaľujú nielen malí plavci, ale aj ich rodičia

BRATISLAVA / Naučiť dieťa so zdravotným znevýhodnením plávať, si vyžaduje skúseného trénera, mnoho trpezlivosti, ale hlavne lásky. Niet divu, že svojím spôsobom je každý z nich veľký víťaz.

Na prvý pohľad to vyzerá ako štandardný plavecký tréning, no keď sa pozriete pozornejšie, v bazéne uvidíte takmer toľko plaveckých trénerov koľko je plavcov. "Momentálne máme asi 20 detí vo vode a nejakých 13 trénerov," povedala predsedkyňa O.Z. Víťaz Dominika Kovačičová. 

Klub založili pred rokom dve bývalé vodnopólistky. Dobrovoľníci tak už niekoľko mesiacov raz do týždňa trénujú deti s downovým syndrómom, detskou mozgovou obrnou, či autistov. 

"Sme sa rozhodli, že urobíme niečo, čo nás baví a čo milujeme. A to je vzťah k vode a k deťom. A hlavne, deti sú skvelé a dávajú nám krásnu spätnú väzbu a odozvu toho ako sa im venujeme," uviedla Kovačičová. 

Tento klub začínal pred rokom len so šiestimi deťmi a dnes už ich má viac ako 50. Už po roku intenzívneho trénovania, vidia na svojich zverencoch veľké pokroky. "Máme tu napríklad Imra, ktorý začal pred rokom s tým, že iba stál vo vode, hádzal nám puky, my sme ich vyťahovali z vody, nespravil poriadne 2-3 kroky. A teraz bol pred 3 mesiacmi na majstrovstvách sveta," povedala predsedkyňa O.Z. Víťaz Petra Hruška Mokríšová. 

Tento plavecký kurz pomáha nielen deťom, ale aj ich rodičom. "Plávanie je výborné na spevnenie celého tela a ďalší bonus je táto komunita," povedala mama jednej z plavkýň Viera Hendrichová. 

Klub je otvorený aj pre prípadných nových záujemcov. "Mali sme aj 30-ročných ale momentálne máme to rozmedzie od 3 do 22," uviedla Kovačičová. 

Treba mať na pamäti, že počas tréningu sa neulieva. "My ich nejak nerozlišujeme. Pre nás sú to deti. Sú to ľudia a sú úplne skvelí. Áno majú svoje diagnózy, ale oni sú dokonalí pre nás," povedala Hruška Mokričová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy