Skoro jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Do čierneho okresu pricestovali predstavitelia štátu. Lengvarský vraj obedoval len jablko a jogurt
Zdielať na

Do čierneho okresu pricestovali predstavitelia štátu. Lengvarský vraj obedoval len jablko a jogurt

OKRES HUMENNÉ / Vám príde každý mesiac výplata bez ohľadu na to, v akej farbe je váš okres, ale nám nie - aj takýto nápis sa objavil na transparentoch, ktorými v Humennom zúfalí podnikatelia oblepili svoju reštauráciu. Keďže sú v čiernej farbe, ďalšie týždne by mali byť zatvorení, a to by už nezvládli. Zariskovali a prevádzku nechali otvorenú. Pridávajú sa k nim aj ďalší majitelia podnikov v meste. Dnes na východ Slovenska zavítali naši politici - Heger, Kolíková i Lengvarský. Zisťovali sme, ako oni vyriešili obed v čiernom okrese.

"My sme sa rozhodli na túto prevádzku dať tieto transparenty, aby sme na seba upozornili vládu a verejnosť, lebo je to absolútne neférové voči nám," povedala majiteľka palacinkárne v Humennom Tatiana Kopilová. "Mali by sa zobudiť," uviedol majiteľ pivárne Andrej Lipčák. 

Pandémia dostala aj podnikateľov v Humennom do neľahkej situácie. Rozhodli sa preto nechať svoje prevádzky otvorené aj napriek tomu, že okres je v čiernej. Časom sa k nim pridali aj fitnescentrá. 

Týmto odvážnym aj riskantným krokom však nechcú v čase pandémie nikoho ohroziť, Viacerí z nich si ochorením prešli. Chcú však poukázať na opatrenia, ktoré sú podľa nich nespravodlivé. 

​"Prečo sme fackovacím panákom iba my, gastro sektor, nás otvárajú a zatvárajú. Prečo ostatní môžu chodiť do práce," povedal majiteľ palacinkárne Slavomír Kopil.

 "Mali by sme obslúžiť každého, kto príde," uviedol majiteľ pivovaru Peter Fedor. Svoj protest vyjadrili práve v čase, kedy na kedy na východ Slovenska pricestovali predstavitelia vlády. Vyriešiť obed v okrese so 4 stupňom ohrozenia nebolo ani pre nich jednoduché. 

"Ešte som to neriešil, ani ho nevyriešim, lebo ideme na cesty. Niečo si kúpime na pumpe," povedal premiér Eduard Heger. "Riešila som dnes obed tak, že som od rána mala dva čaje," uviedla ministerka spravodlivosti Mária Kolíková. 

"Na obed budem jesť len jogurt a jablko, to mi stačí už niekoľko rokov," uviedol minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský. ​Minister zdravotníctva Lengvarský sa v Humennom stretol aj s predstaviteľmi samospráv. Diskutovali tiež o téme reforiem v zdravotníctve. Tá sa na východe dotkne aj nemocnice v Snine. Podľa ministra bude vyzerať každá nemocnica inak, podľa toho, ako to bude v danom regióne potrebné. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy