Zatiahnuté, dažďové prehánky
16°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Podľa prieskumu iba osem percent ľudí súhlasí so sprísnením interrupčného zákona
Zdielať na

Podľa prieskumu iba osem percent ľudí súhlasí so sprísnením interrupčného zákona

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Predsedníčka zdravotníckeho výboru a líderka pre zdravotníctvo Jana Bittó Cigániková na dnešnej tlačovej konferencii prezentovala výsledky prieskumu agentúry AKO, ktorý preukázal, že vôľa niektorých politikov sprísniť interrupčné zákony nenachádza oporu v názoroch verejnosti.

Tisícka respondentov odpovedala na viaceré otázky ohľadom interrupčných pravidiel. Najdôležitejšia z nich sa týkala nutnosti zmeniť súčasný zákon, pričom len necelých osem percent opýtaných bolo za jeho sprísnenie. Naopak, vyše tri stovky ľudí by ho zmiernili, zatiaľ čo takmer tretina nevníma modifikáciu ako potrebnú. Výsledky tak sú vo veľkom kontraste s konzervatívnym nastolením vládnucej strany - nedávno podali deviaty návrh na sprísnenie zákona, pričom za posledné tri roky sa ich v parlamente objavilo až 18.

Na pretras sa dostala aj povinnosť štátnych nemocníc vykonávať potraty, na túto otázku odpovedali takmer tri štvrtiny respondentov kladne. Ženy sa však napriek tomu často stretávajú s nevôľou na vyšších postoch. "Rozumiem, ak má nejaký riaditeľ nemocnice iný názor, no nech si ho ide prezentovať niekam, kde za peniaze daňových poplatníkov nepôjde proti presvedčeniu ľudí," povedala Jana Bittó Cigániková zo strany SAS, ktorá je zároveň predsedníčkou zdravotníckeho výboru.

Problém vidí aj v neinformovanosti vedomosti o dostupných možnostiach, takmer polovica opýtaných nevie, čo je to interrupčná tabletka. Až tri štvrtiny tých, ktorí s ňou sú oboznámení, však sú za jej legálne použite. Súhlas podľa prieskumu percentuálne stúpa s dosiahnutým vzdelaním. "Toto je veľmi dôležité a v súlade s tým bude SAS podávať pozmeňujúce návrhy, aby bolo možné na Slovensku medikamentóznu formu využívať. Dozrel čas na krok do 21. storočia, čas konečne nahradiť operácie interrupčnou tabletkou pod dohľadom lekára, ak si túto možnosť žena vyberie," vyhlásila Cigániková.

Prieskum sa snažil vyvrátiť tvrdenia politikov ako Anna Záborská či Martin Čepček, ktorí tvrdia, že ich návrhy sú založené na vôli ľudu. Najrazantnejšie proti nim vystúpil Miroslav Žiak, ktorý kritizoval konzervatívnejších poslancov za neustále pretláčanie svojich názorov. "Opätovne vyzývame pani Záborskú a jej spolupredkladateľov, aby konečne vystúpili zo svojej ideologickej bubliny a prestali traumatizovať spoločnosť. Verím, že tento prieskum prehovorí do duše aj ostatným poslancom OĽANO a nebudú za takýto zákon hlasovať," uzavrel člen SAS.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy