Skoro jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Očkovacia lotéria skončila: Matematik prezradil, aká bola šanca vyhrať viackrát
Zdielať na

Očkovacia lotéria skončila: Matematik prezradil, aká bola šanca vyhrať viackrát

SLOVENSKO / Lotéria, ktorá mala motivovať ľudí, aby sa dali zaočkovať a stála približne 21-miliónov eur, sa 30. októbra skončila. Pre mnohých z tých, ktorí sa zapojili, sa to skončilo sklamaním, že nevyhrali, no pre ďalších radostne, pretože vyhrali dokonca viackrát. Televíziu JOJ na to upozornil jeden z divákov, ktorý si dal tú námahu a výhercov vyselektoval.

"Ako je možné, že napríklad pani z Komárna, ďalšia z Trnavy, alebo pán z Okoča vyhrali dvakrát? A ďalší ako Juraj, Tomáš, Gabriel či Lenka vyhrali dokonca trikrát," všimol si divák Peter N. Už štatút lotérie Byť zdravý je výhra upozorňuje, že človek, ktorý sa do nej zapojil môže vyhrať viackrát. Že sa to ale niekomu aj podarí, sa môže zdať veľmi málo pravdepodobné, keďže sa do lotérie zapojilo dva milióny súťažiacich. 

Matematik nás vyviedol z omylu

"Ono sa to ako keby sčíta, takže nie je to úplne pravda. Dokopy to ale vychádza tak, že šanca, že aspoň jeden človek vyhrá trikrát, je fakticky 100%," vysvetľuje matematik Samuel Rosa. Ušetríme Vás zadávania vzorcov, ktoré to dokazujú a veličín a premenných, ktoré do nich musíte zadať. Pravda je totiž taká, že v spomínanej lotérii bola väčšia šanca, že vyhráte viackrát, ako tá, že sa vám to podarí len raz. "Pravdepodobnosť, že jeden človek vyhrá je približne 5%. Šanca, že vyhrá dvakrát je nejakých 0,1%," dodal Samuel Rosa.

​Poslednú šancu na ďalšiu výhru mali súťažiaci 30. októbra. Lotéria, ktorá začala ako propágacia toho, aby sa na Slovensku zvýšila zaočkovanosť po jedenástich týždňoch skončila."Počas jedenástich týždňov vysielania očkovacej lotérie sa prvou dávkou vakcíny zaočkovalo 259 454 ľudí na Slovensku," uviedla moderátorka očkovacej lotérie.

Podľa premiéra Eduarda Hegera to význam malo a peniaze boli využité dobre. Očkovaciu lotériu podporil aj minister financií Igor Matovič: "Keď si mnohí kladú otázku, či to malo zmysel, tak si myslím, že keby sme zachránili čo i len jeden jediný život spoločným úsilím, tak to určite stálo za to. Zachránili sme ich ale omnoho viac."

Súvisiace články

Najčítanejšie správy