Jasno
22°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Pozor, ručičky na hodinkách si budeme opäť posúvať. Pospíme si o hodinu dlhšie
Zdielať na

Pozor, ručičky na hodinkách si budeme opäť posúvať. Pospíme si o hodinu dlhšie

BRATISLAVA / Dnes, 30.10. sa vraciame sa k štandardnému času alebo ako sa zvykne hovoriť - k tomu zimnému. Letný sa končí. V noci budeme posúvať ručičky hodiniek z tretej na druhú hodinu.

Tento rok sme si mali na hodinkách meniť čas poslednýkrát. Ale všetko je inak. Minimálne ďalších 5 rokov si tento úkon v marci a októbri ešte zopakujeme. 

Otázkou ako Európsky parlament aktuálne vníma v súčasnosti ukončenie striedania štandardného a letného času zaskočila Televízia JOJ aj europoslankyňu Luciu Ďuriš Nicholsonovú. "Môžem Vám povedať úprimne, že ste ma aj prekvapili touto otázkou, lebo ja už som na to aj zabudla," povedala Nicholsonová. 

S posúvaním ručičiek o hodinu dopredu, či dozadu mala Európska únia skončiť tento rok. Napriek tomu však po viac ako 40 rokoch všetko ostáva pri starom. A nielen preto, že túto tému prevalcovali aktuálne problémy Európy. "Vôľa tu bola ale fakt je ten, že sa nevieme navzájom dohodnúť a hrozilo by, že by Európa bola popretkávaná viacerými časovými pásmami, čo by vyvolalo viaceré ekonomické problémy. A nielen ekonomické. Radšej sme sa zhodli na tom, že pôjdeme do status quo," povedal Martin Klus, štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR.

Európania chceli ukončenie striedania časov

V roku 2018 až 84 percent zo 4 miliónov 600 tisíc ľudí, ktorí sa v roku 2018 zapojili do celoeurópskej ankety chcelo ukončenie striedania časov. Slováci navyše zahlasovali za to, aby u nás ostal letný čas. "Od vtedy sa čaká na dohodu členských štátov, aby sa dohodli ako to bude v Európskej únii fungovať, keďže postup vo výbere časových režimov by mal byť koordinovaný," povedala Ingrid Ludvigová zo zastúpenia Európskej komisie na Slovensku. "V inej časovej zóne v rámci Európskej únie je v tejto chvíli len Portugalsko," priblížil Martin Klus. 

To, že sa aj po roku 2021 mení čas vníma každý inak. Niektorí zmenu pociťujú, iní si na to už zvykli. Ako sa zvykne vravieť v rozprávkach, spadne ešte veľa lístia a pretečie veľa vody v Dunaji, pokiaľ sa o striedaní časov rozhodne. "Najbližších 5 rokov sa zmena letného a zimného času meniť nebude," potvrdil Klus. "V Bruseli toto aktuálne vôbec nie je téma. Prepadlo sa to úplne do suterénu," priznala Nicholsonová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy