Oblačno
15°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Podniky v bratislavskom centre by mali zatvárať skôr. Majitelia hovoria o ďalšej rane
Zdielať na

Podniky v bratislavskom centre by mali zatvárať skôr. Majitelia hovoria o ďalšej rane

BRATISLAVA / Zákopová vojna medzi bratislavskými staromešťanmi a žúrujúcimi návštevníkmi centra je späť. Krehké prímerie sa teraz preklápa na stranu domácich. Barom a klubom v meste hrozí, že budú musieť zatvárať o niekoľko hodín skôr než doteraz. Majitelia podnikov hovoria o ďalšej rane popri korone. Nočný primátor varuje, že problém s hlukom to aj tak neodstráni.

Pre tisíce ľudí neodmysliteľný zdroj zábavy a relaxu po celom týždni, pre iných hlavný dôvod, prečo sa nemôžu poriadne vyspať. "Najväčší problém je konzumácia alkoholu na verejnosti, máme tu skupinky, ktoré vykrikujú, rušia nočný kľud," povedala Petronela Kukučková, Útvar zásahovej jednotky a kynológie MSP. Nočný život v centre Bratislavy roky lavíruje medzi takpovediac "papučovými" požiadavkami domácich a očakávaniami ľudí, ktorí si Staré mesto chcú užiť aj s jeho barmi, klubmi a reštauráciami. Najnovšie to vyzerá tak, že za kratší koniec budú ťahať práve majitelia podnikov. Mesto im ide skrátiť otváraciu dobu - a to na podnet protimonopolného úradu. "Prevádzky vo dvoroch, ktoré sú hlučnejšie, mali určené kratšie otváracie hodiny ako prevádzky na ulici a Protimonopolný úrad toto vnímal ako stav, ktorý je nie spravodlivý," vyjadrila sa primátorka Starého mesta Zuzana Aufrichtová.

"Bojujeme tu rok a pol s koronou. Toto vôbec nie je dobré riešenie a ani nie je nutné toto riešenie. My sme nočný bar, je to náš koncept. To je akoby v lete v cukrárni povedali, že tam nemôžu predávať zmrzlinu," skonštatoval Michal Kružlík, majiteľ baru. Michal je spolumajiteľ dvoch barov v centre mesta. Aby prežili koronu, robili donášky, dokonca vydali knihu. Teraz mu húfne odchádza skúsený personál, práca v gastre je pre nich rizikom. "My sme prišli o desiatky tisíc eur a doslova stále bojujeme o prežitie," ozrejmil Kružlík. "Nebol to zámer mestskej časti ohroziť podnikane. Bola to reakcia na to, že nám hrozila pokuta, ktorá by išla aj z ich daní," uviedla Aufrichtová.

Majitelia barov sa sťažujú, že len doplácajú na zopár prevádzok, ktoré si nevedia ustrážiť klientelu. "Prečo neriešime individuálne tých 10 percent nespratníkov. Ja robím všetko pre to, aby som mal najlepšie vzťahy so susedmi, ja chcem v kľude podnikať," zamyslel sa Kružlík. "To právo je nastavené plošne na všetkých," ozrejmila Aufrichtová. "Základným riešením je zóna mestskej časti Staré mesto. Nie je predstaviteľné a nie je možné, aby všetky podniky mali rovnaké otváracie hodiny," vyjadril sa Martin Královič, nočný primátor.

Staré mesto sľubuje, že sa bude snažiť vyjsť v ústrety všetkým. Chce zriadiť funkciu nočného komisára a posilniť policajné hliadky. V decembri by malo prísť s definitívnym riešením. Chce, aby viac zodpovednosti niesli aj samotní majitelia, na druhej strane uvažuje o finančných kompenzáciách pre domácich, napríklad na odhlučnenie okien. "Zatvárať podniky príliš skoro nebude to, čo prinesie pokojný spánok staromešťanom, pretože tá zábava bude pokračovať na ulici," dodal Královič.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy