Polojasno
19°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Dohra krvavého derby: V hre je zákaz výjazdov či nosenia kukiel
Zdielať na

Dohra krvavého derby: V hre je zákaz výjazdov či nosenia kukiel

BRATISLAVA / Pracovná skupina zvolaná policajným prezidentom dnes (26.10.) začala pracovať na sprísnení pravidiel týkajúcich sa návštevy športových stretnutí. Duel Trnava - Slovan tak výrazne ovplyvní, ako budú ďalšie derby zápasy vyzerať.

"Ako je možné, že sa v Trnave dostali ľudia na strechu? Ako je možné, že sa tam dostali svetlice?," pýtala sa Monika Kozelová, poslankyňa národnej rady z OĽANO, a pridala sa tak k tisíckam Slovákov čakajúcich na odpovede. Nájsť sa ich pokúsia odborníci, ktorí dnes rokovali nielen o príčinách, no aj dôsledkoch frašky na Štadióne Antona Malatinského. 

"Nevidel som tam žiadne veľké pochybenia na strane polície, možno mohli byť trochu rýchlejší, skôr zlyhali usporiadatelia. Bezpečnostný manažér chýbal na svojom poste, nikto sa mu nevedel dovolať," skonštatoval dočasný policajný prezident Štefan Hamran. Slovenský futbalový zväz už začal konanie voči obom klubom - Trnave až do vyriešenia prípadu zavrel štadión, Slovan nemôže organizovať výjazdy.

"Sú to tí istí ľudia pred ťažkoodencami, v tých istých kuklách. Ide o 100 až 150 osôb a my ich nedokážeme legislatívne vyňať zo štadiónov," ukázal prstom Peter France, bezpečnostný manažér SFZ. Problém je však s ich identifikáciou. "Nemáme ich v žiadnej databáze, nefunguje informačný systém, s ktorým pracujú v zahraničí na jednotlivých futbalových zväzoch," dodal Hamran.

Bitky sa nezúčastnili len súperiace tábory, no na ihrisko vbehli aj "fanúšikovia" z Česka či Poľska. "Slovensko sa žiaľ stalo chuligánskou turistickou destináciou," povedal Radovan Sloboda z SAS. Do tridsiatich dni by malo byť rozhodnuté, no už teraz je jasné, že pôjde o exemplárne opatrenia.

"Navrhujeme, aby na určitú dobu, napríklad 2-3 roky, nechodili hosťujúci fanúšikovia na derby. To znamená, že Trnaváci by neprišli do Bratislavy a naopak," navrhol Peter Macho, prezident Spartaku Trnava. Policajný prezident by takúto možnosť "vítal všetkými desiatimi" a v hre sú aj ďalšie obmedzenia - už čoskoro by malo byť na futbalových štadiónoch zakázané nosiť kukly.

"Generálny riaditeľ ŠK Slovan Bratislava Ivan Kmotrík ml. sa aktívne zúčastnil na dnešnom pracovnom stretnutí,27.októbra, na pôde Policajného zboru. Prezentoval jasný postoj ŠK Slovan Bratislava, ktorý je a bude konštruktívnym partnerom pri hľadaní konkrétnych a zmysluplných návrhov a riešení. Sme ochotní podieľať sa na ďalších pracovných stretnutiach a diskusiách k tejto téme a prezentovať na nich postoj ŠK Slovan Bratislava," informoval manažér pre médiá Tomáš Schügerl.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy