Oblačno
14°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Ženy stále zarábajú menej ako muži. Od dnešného dňa až do konca roka vlastne pracujú zadarmo
Zdielať na

Ženy stále zarábajú menej ako muži. Od dnešného dňa až do konca roka vlastne pracujú zadarmo

BRATISLAVA / Ženy na výplatných páskach ešte stále nedobehli mužov. Napriek tomu, že spoločnosť tento problém vníma a roky sa o ňom hovorí, nepomer platov medzi mužmi a ženami naďalej pretrváva. Štatisticky to dokonca vychádza tak, že od dnešného dňa až do konca roka ženy pracujú zadarmo.

Svetlou výnimkou v platoch žien je prezidentka Zuzana Čaputová. Tá je momentálne najlepšie zarábajúcou prezidentkou v histórii. Prináleží jej totiž plat takmer 14 431,75 eura. To je o vyše 5 000 eur viac, ako zarábal predošlý prezident Andrej Kiska. Navýšenie platu prezidentke odsúhlasili poslanci a úplne rovnaký plat dostane aj ďalší prezident, či už bude muž alebo žena.

Lenže toto je prezidentka a jej plat je verejný. Mnohé slovenské ženy sa ale stretávajú s inou realitou. Ich mužskí kolegovia na tých istých pozíciách často zarábajú viac. "Nooo predstaviť si to viem, aleee by to bolo nefér? Prečo? Tak podľa mňa by všetci mali zarábať rovnako," povedala jedna z opýtaných.

Predstavte si, že by ste za 67 odpracovaných dní nedostali výplatu. Taká je realita mnohých slovenských žien, ktoré na rovnakej pozícii zarábajú výrazne menej ako ich mužskí kolegovia. "My tak zjednodušene hovoríme, že ženy z jedného € 0,816 centu zatiaľ čo muži 1€," vysvetlil analytik Andrej Kuruc z Inštitútu pre výskum práce a rodiny. "Ukazuje to to, že ženy pracujú najmä na nízkopríjmových pozíciách, ukazuje to to, že vo väčšej miere odchádzajú z trhu práce kvôli materskej, a vo väčšej miere sa venujú neplatenej domácej praci, čo má vplyv aj na ich prácu," uviedla Ivana Vagaská, výkonná riaditeľka business leaders forum. 

Podľa štatistík portálu Platy.sk je priemerný plat muža na Slovensku aktuálne približne 1696 eur v hrubom. Pri ženách je to výrazne menej a priemer predstavuje zhruba 1285 eur v hrubom. Dá sa povedať, že rozdiel predstavuje približne 24-25 percent. Platový rozdiel medzi mužmi a ženami sa ale v porovnaní s rokom 2019 o čosi zmenšil. Presnejšie približne o jedno percento, čo skrátilo dobu kedy ženy pracujú zadarmo o 3 dni. Aj tak sme sa však v európskom rebríčku umiestnili na posledných priečkach. "Sme na 6. priečke od konca. Horšie je na tom napr. Estónsko ale aj ČR. V EÚ je na tom najlepšie Luxembursko," informoval analytik Kuruc. 

Najväčšie platové rozdiely sú medzi vysokoškolsky vzdelanými na vysokých manažérskych pozíciách a to hlavne v súkromnej sfére. No a najväčší platový prepad zažívajú ženy po návrate z materskej. "Po tej rodičovskej dovolenke tá mzda výrazne klesla, až približne o tých 30% oproti tej mzde čo zarábali pred tým," uviedol Andrej Kuruc. Ak máte pocit, že si za svoju prácu zaslúžite viac peňazí, neostáva vám iné len sa ozvať. "Tú nápravu by mal urobiť zamestnávateľ. Ak by tam nepochodila, tak sa môže obrátiť na Slovenské národné stredisko pre ľudské práva, kde riešia práve takéto prípady," odkázala Ivana Vagaská.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy