Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Sexuálne zneužívanie medzi žiakmi. Siedmačka sa zdôverila mame potom, čo sa stretla s ôsmakom v byte
Zdielať na

Sexuálne zneužívanie medzi žiakmi. Siedmačka sa zdôverila mame potom, čo sa stretla s ôsmakom v byte

HORNÝ ZEMPLÍN / Sexuálne zneužívanie medzi žiakmi základnej školy vyšetrujú policajti na Hornom Zemplíne. Ide o ôsmaka a siedmačku, pre nízky vek ich však nemôžu trestne stíhať. Odborníci už roky upozorňujú na to, že na našich základných školách absentuje sexuálna či vzťahová výchova.

Polícia začala prípad vyšetrovať ako zločin sexuálneho zneužívania. Podľa nich išlo o žiakov základnej školy.

Podľa zistení TV JOJ malo ísť o ôsmaka a siedmačku. Dvojica sa popoludní vybrala do bytu po vzájomnej dohode. Vzhľadom k veku maloletých nie je vhodné zverejňovať konkrétnejšie informácie. S nepríjemným zážitkom sa dievča zdôverilo mame až po niekoľkých dňoch.

"Bližšie informácie nakoľko sa jedná o maloleté osoby nie je možné poskytnúť," informovala hovorkyňa krajského riaditeľstva policajného zboru, Jana Ligdayová. 

Odborníčka v oblasti sexuológie sa s podobnými prípadmi stretáva pomerne často. Veková hranica sa za posledné roky nijako výrazne neposunula. Podľa štatistík začína s pohlavným životom pred 15. rokom iba 5 % ľudí. "Pod 15 rokov je to vždy pohlavné zneužívanie. Niekedy si to ľudia pletú, lebo keď to dievča dá dobrovoľne súhlas, tak si myslia, že sa to môže. No nemôže," uviedla sexuologička Danica Caisová. 

Keďže ide o maloleté osoby, trestné stíhanie je v tomto prípade neprípustné. Odborníci vidia problém aj v tom, že na našich základných školách stále absentuje sexuálna výchova. Pritom napríklad v Nemecku či Francúzsku vyučujú tento predmet už takmer 50 rokov. Sexuálne zneužívanie podľa sexuologičky nesúvisí s etnicitou a dôvodov, prečo sa to deje, existuje viacero. "Máme takú predstavu, že sú isté skupiny, kde pohlavný život začína skôr, to nie je pravda. Súvisí to skôr so sociálnymi vrstvami. Čím je na nižšej úrovni, tak tam je to povedzme skôr, ale ide to naprieč celým spektrom," konštatovala sexuologička Danica Caisová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy