Oblačno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Riaditeľ väznice navrhol súdu, aby podmienečne prepustil odsúdeného Ladislava Bašternáka
Zdielať na

Riaditeľ väznice navrhol súdu, aby podmienečne prepustil odsúdeného Ladislava Bašternáka

Archívne video Archívna reportáž

Archívna reportáž: L.Bašternák sa priznal

TRENČÍN / Na Okresnom súde v Trenčíne budú 15. novembra riešiť návrh na podmienečné prepustenie odsúdeného Ladislava Bašternáka.

Návrh na podmienečné prepustenie odsúdeného navrhol riaditeľ väznice v Dubnici nad Váhom, kde odsúdený vykonáva uložený trest. "Takýto postup umožňuje § 415 ods. 2 Trestného poriadku, v zmysle ktorého o podmienečnom prepustení z výkonu trestu odňatia slobody osoby odsúdenej za zločin po výkone jeho polovice súd rozhoduje len na návrh riaditeľa ústavu," informoval hovorca Krajského súdu Trenčín, Roman Tarabus. 

Súd môže odsúdeného podmienečne prepustiť z výkonu trestu odňatia slobody, ak sú splnené súčasne tri zákonné podmienky:

  • Prvá podmienka je formálna - odsúdený musí vykonať takú časť uloženého trestu, ako stanovuje zákon.
  • Druhou podmienkou je, aby odsúdený svojim správaním a plnením svojich povinností vo výkone trestu odňatia slobody preukázal polepšenie.
  • A napokon súd posudzuje splnenie tretej podmienky, teda či od odsúdeného možno očakávať, že v budúcnosti povedie riadny život. Ide v podstate o vyslovenie prognózy na základe zhodnotenia všetkých podstatných skutočností týkajúcich sa odsúdeného. Pri rozhodovaní o podmienečnom prepustení súd prihliada aj na povahu spáchaného trestného činu a na to, v akom ústave na výkon trestu odsúdený trest vykonáva.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy