Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Stará mama zvláda starostlivosť o svoje vnúčatá hrdinsky. Aby si privyrobila pár eur navyše, chodila umývať schody
Zdielať na

Stará mama zvláda starostlivosť o svoje vnúčatá hrdinsky. Aby si privyrobila pár eur navyše, chodila umývať schody

VYSOKÉ TATRY / Život starej mamy Oľgy a jej troch vnúčat rozhodne nie je ľahký a jednoduchý. Ninka mala podľa prognóz lekárov žiť po narodení iba pár dní. Našťastie sa tak nestalo. Starostlivá babička je presvedčená o tom, že je to vďaka dobrým ľuďom a dobrým anjelom, ktorí im nesmierne pomáhajú.

"Volám sa Ninka, chodím do druhého ročníka, mám 8 rokov," povedala o sebe Ninka. "Starám sa o dcérine deti, o moje vnúčatka, o všetky tri, o Boriska, o Ninku, o Oliverka, Ninka je pritom hendikepovaná," konštatovala stará mama Oľga Lihoťanová. "Tým, že rodičia nezvládali svoju rolu byť dobrou matkou, dobrým otcom, žili si svojim životom, tak som za ne bojovala, veľmi dlho," vysvetlila svoju životnú situáciu Oľga. 

Ninka sa narodila s rázštepom chrbtice. Jej pohyb je obmedzený, a preto potrebuje intenzívnu starostlivosť od narodenia. Jej stará mama robí všetko pre to, aby dokázala byť samostatná. K tomu jej však pomôžu len špeciálne cvičenia, rehabilitácie a zdravotné pomôcky, ktoré sú finančne náročné a poisťovňa ich prepláca len čiastočne. Navyše babka Oľga si do 6 rokov musela pomôcť sama. "Do šiestich rokov na takéto dieťa nemáte nárok na žiadne kompenzácie," povedala stará mama. 

Starostlivosť o Ninku je veľkou záťažou hlavne v sociálnej oblasti, bez dlhodobej finančnej podpory by sotva zvládli nakúpiť napríklad drahé lieky. "Sú rodiny, ktoré niekoľko rokov majú dieťa, ktorému sa opakovane vracia ochorenie tak tá podpora je nevyhnutná, my sme vďační, že Dobrý anjel dáva podporu pravidelne," reagovala prednostka detskej hematológie a onkológie, Alexandra Kolenová. "Je to naozaj veľká pomoc, naozaj, lebo za to môžem Ninke kúpiť lieky, vitamíny, môžem jej kúpiť nejakú pomôcku ako fitloptu," povedala o tom, čo všetko si za takú pomoc môže Oľga dovoliť kúpiť pre Ninku. 

Stará mama zvláda starostlivosť o svoje vnúčata hrdinsky, aby si privyrobila pár eur navyše, chodila umývať schody či upratovať apartmány, pandémia ju ale pripravila o prácu. "Neboli hostia, neboli otvorené apartmány, reštaurácie. Padlo aj umývanie schodov," vysvetlila dopady pandémie na jej rodinu stará mama Oľga. 

Ninka zbožňuje tráviť čas v prírode, vďaka dobrým priateľom a dobrým anjelom už bola napríklad na Zbojníckej chate. Stará mama by jej chcela dopriať špeciálne rehabilitácie v liečebných zariadeniach, ktoré sa špecializujú na pomoc telesne postihnutým detičkám. Tie však stoja niekoľko tisíc eur. "Pred deťmi nechcem plakať. Naučili sme sa, že nebudeme plakať, že si budeme pomáhať. Situácia ale je naozaj ťažká," povedala stará mama Oľga. 

"Ktokoľvek, kto sa chce stať Dobrým anjelom, ak príde na našu webovú stránku www.dobryanjel.sk má tam rôzne možnosti ako prispieť. Naozaj pomôže aj malá čiastka - 3 alebo 5 eur dokáže zmeniť rodine s ťažkou chorobou," informovala marketingová manažérka Dobrého anjela, Lucia Hovančáková. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy