Jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Kollárovci reformu nemocníc nepodporia: Lengvarský ich nepresvedčil
Zdielať na

Kollárovci reformu nemocníc nepodporia: Lengvarský ich nepresvedčil

BRATISLAVA / O reforme nemocníc by sa malo rozhodnúť už budúci týždeň v parlamente. Minister zdravotníctva vo štvrtok o jej plusoch presviedčal poslancov Borisa Kollára. Za reformu totiž hlasovať nechcú a stavajú sa na stranu protestujúcich samospráv. Rokovanie podľa všetkého veľmi úspešné nebolo.

17 poslancov Borisa Kollára vo štvrtok konzultovalo s ministrom zdravotníctva Vladimírom Lengvarským a jeho odborným tímom. Presviedčanie to však pravdepodobne nebolo celkom úspešné. "Chcel by som po rokovaní so Sme rodina vyjadriť vďaku za korektnú debatu, za vyjasnenie si pozícií a verím tomu, že budeme úspešne pokračovať ďalej," vyjadril sa minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský. Či Kollárovcov presvedčil, nebolo jasné ani po tomto stanovisku. 

O čosi zhovorčivejší bol poslanec Peter Pčolinský. Ten jasne povedal, že ich minister na klube nepresvedčil. "Nevedeli nám dať nejaké záruky. Oznámili sme ministrovi, že v tejto chvíli našu podporu nemá," vyjadril sa poslanec NR SR za Sme rodina Peter Pčolinský. Podmienka Kollárovcov je jasná - ministerstvo má presvedčiť samosprávy aj riaditeľov nemocníc, aby túto reformu sami odsúhlasili. "Keď MZ SR stihne obehnúť dotknuté regióny a získať ich podporu, tak určite áno," povedal Pčolinský.

A hoci parlamentné počty nahrávajú reforme aj bez 17-tich hlasov Sme rodina, podľa Petra Pčolinského nemá istotu všetkých hlasov v ostatnej koalícii. "Mám informácie aj z iných vládnych strán, že nie všetci poslanci sú s tým stotožnený," uviedol Pčolinský. "V OĽaNO mám informáciu, že to všetci podporia, nikto s tým nemá problém," vyhlásil predseda klubu OĽaNO Michal Šipoš. "Poslanci SaS budú do nohy v NR SR, teda 19. A všetci budú hlasovať za zdravotnú reformu," povedal predseda SaS Richard Sulík. "Keď neurobíme nič, tie nemocnice sa budú len zhoršovať," zamyslel sa  poslanec Juraj Šeliga (Za ľudí). "Osobne si myslím, že bez nás to neprejde," zhodnotil Pčolinský. Čas na rokovanie a presvedčenie samospráv sa ministrovi zdravotníctva kráti, keďže tento zákon bude v parlamente už na budúci týždeň.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy