Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
VIDEO: Na žilinskom sídlisku museli zbúrať 40-ročný most. Ohrozoval ľudí
Zdielať na

VIDEO: Na žilinskom sídlisku museli zbúrať 40-ročný most. Ohrozoval ľudí

ŽILINA / Na najväčšom žilinskom sídlisku šiel k zemi takmer 40-ročný most pre peších. Ten už bol v havarijnom stave, odpadávali z neho kusy betónu. Aby čo najmenej skomplikovali v meste dopravu rozoberať ho začali pred víkendom a v noci.

S búracími prácami začali v piatok večer. Museli to stihnúť cez víkend, v piatok uzavreli časť Obchodnej ulice a v úseku zastavili premávku. Popod most viedlo aj trolejové vedenie. "Počas tohto víkendu to bude odstránené bude vyčistená cesta tak aby v pondelok už mohli trolejbusy chodiť aspoň po jednom profile," uviedol Peter Fiabáne, primátor Žiliny. 

Mesto má až 88 mostných objektov. Pešia lávka na Vlčincoch ale bola v havarijnom stave. "Padali nám časti ten konštrukcie aj na asfalt nechceli sme riskovať aby sa niečo stalo," dodal primátor mesta. 

Most spájal najväčšie sídlisko s obchodnou časťou, Žilinčania si po ňom skracovali cestu. "Pokiaľ si ja pamätám, tak ten most sa stavia súčasne s obchodným centrom. Ja som mohla mať tak osem rokov," uviedla obyvateľka Žiliny. 

V havarijnom stave podľa diagnostiky sú ešte dva ďalšie mosty, magistrát na rekonštrukciu peniaze zatiaľ nemá. "Tie ďalšie identifikované mostné objekty, ktoré musia prebehnúť rekonštrukciou, na tie zatiaľ v rozpočte finančné prostriedky vyčlenené nie sú. Budeme sa snažiť, aby sme ich tam dostali," dodal primátor mesta. 

Už na jar bude na tom istom mieste stáť úplne nový moderný most. "Pozitívna správa je, že tú kamennú nevyhovujúcu konštrukciu nahradí oceľová moderná konštrukcia. Tá nebude slúžiť len chodcom ale aj cyklistom, pretože práve touto časťou Vlčiniec pôjde cyklotrasa," dodal Peter Fiabáne. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy