Oblačno
16°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
FOTO: Svetlice, kukláči, fanúšikovia na trávniku. Aj tak vyzeral zápas medzi Trnavou a Slovanom
Zdielať na

FOTO: Svetlice, kukláči, fanúšikovia na trávniku. Aj tak vyzeral zápas medzi Trnavou a Slovanom

TRNAVA / Futbalové derby medzi FC Spartak Trnava a ŠK Slovan Bratislava už policajti dopredu vyhodnotili ako rizikové. Niekoľko minút po začiatku zápasu sa fanúšikovia oboch klubov pustili do výtržností.

Fanúšikovia ŠK Slovanu sa už tradične presúvali na zápas do Trnavy vlakom. Na hlavnej stanici ich čakalo niekoľko policajtov, aby dohliadlo na bezpečnosť.

Oproti minulým rokom sa všetko nieslo v pokojnej atmosfére. Fanúšikovia pokojne čakali a boli disciplinovaní, no v menšom počte. Pandemické opatrenia v budove stanice nedodržiavali a množstvo fanúšikov sa tam nachádzalo bez rúška.

Iná situácia ale nastala po príchode do Trnavy. Na domácej pôde Spartaku už bolo zo strany Slovanistov počuť delobuchy a skandovanie. Kým fanúšikovia Trnavy chodili na zápas v malých skupinkách, Slovanistov sprevádzalo policajné vodné delo. V čase presunu došlo aj k incidentu, pri ktorom za nevhodné správanie bol jeden z fanúšikov Slovanu predvedený na policajnú stanicu. Napokon dostal pokutu.

Zápas skomplikoval aj dopravu v Trnave, ako môžete vidieť za mnou, na mieste sa pred zápasom začali tvoriť kolóny. Zápas napokon nabral nešportový rozmer. Na hracej ploche sa objavili dymovnice a petardy. Na mieste sa strhla bitka medzi fanúšikmi. Tá viedla k prerušeniu zápasu a Slovanistov policajti vyviedli na stanicu.

​"Chceli sme hrať, ale Slovan nechcel, lebo sa necítil bezpečne. Na trávniku sa diali veci, ktoré ani neočakávate, že sa môžu udiať na Slovensku v 21. storočí. Naša fyzioterapeutka zašívala zraneného hráča Čurmu a potom už na ňu kričali, aby radšej utekala. My len veríme, že nám to nenaruší prípravu na ďalšie zápasy počas rozbehnutej sezóny," uviedol tréner FC Spartak Trnava Michal Gašparík vo vysielaní Rádia Slovensko.

Vedenie ŠK Slovan Bratislava poskytlo oficiálne stanovisko na svojom webe, v ktorom sa postavilo za svojich fanúšikov. Hostia tvrdia, že celý problém sa začal tak, že počas prvého polčasu sa približne 20-30 fanúšikov Trnavy dostalo nad sektor slovanistov a dokonca na strechu štadióna, do ktorého vhodili červeno-čierne dymovnice, ďalšiu pyrotechniku a kamene. "Fatálne pri tom zlyhala usporiadateľská služba, ktorá následne umožnila 200-300 fanúšikom Spartaka vbehnúť na ihrisko. Títo fanúškovia z domáceho sektora prebehli celú hraciu plochu až k nášmu sektoru bez akéhokoľvek zásahu usporiadateľov a snažili sa atakovať našich fanúšikov," tvrdia slovanisti na svojom webe.

Svoje stanovisko poskytol aj generálny riaditeľ bratislavského klubu Ivan Kmotrík ml.: "Z nášho pohľadu išlo o jednoznačné zlyhanie usporiadateľskej služby, ktorá fanúšikom z domáceho sektora umožnila jednak prejsť nad náš sektor, a potom mohli vstúpiť priamo na ihrisko. Rovnako odsudzujeme následný zásah voči našim priaznivcom. Rešpektujeme rozhodnutie o predčasnom ukončení zápasu, v tejto chvíli ho považujeme za správne, pretože celý problém vznikol zlyhaním usporiadateľskej služby domáceho klubu. Zápas ukončil hlavný rozhodca, no naše stanovisko bolo jasné - nechceli by sme pokračovať po tom, ako boli naši fanúšikovia neprávom potrestaní a vytlačení zo štadióna. Hráme a bojujeme pre nich, a hrať bez nich by pre nás nemalo skutočný zmysel. Veríme, že sa napriek dnešným nepríjemným zážitkom vrátite z Trnavy všetci domov v rámci možností zdraví, a že vo štvrtok sa uvidíme na Tehelnom poli proti Lincolnu. Klub za vami bude vždy stáť. Spolu sme Slovan."

Súvisiace články

Najčítanejšie správy