Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
V Ružomberku horela nemocnica. Požiar je uhasený, plánované operácie presúvajú
Zdielať na

V Ružomberku horela nemocnica. Požiar je uhasený, plánované operácie presúvajú

Archívne video Archívna reportáž

RUŽOMBEROK / Pred 11.hodinou ohlásili požiar nemocnice. V nemocnici sa vznietila strecha oddelenia chirurgie v Ústrednej vojenskej nemocnici. Hovorkyňa Prezídia Hasičského a záchranného zboru Katarína Križanová informovala, že hasičom sa požiar strechy nemocnice v Ružomberku podarilo krátko po 14-tej hodine lokalizovať.

Požiar strechy Ústrednej vojenskej nemocnice sa krátko pred 16:30 podarilo definitívne uhasiť. V tlačovej správe o tom informovala hovorkyňa Prezídia Hasičského a záchranného zboru Katarína Križanová. Hasiči sa tak po zbalení techniky a vecných prostriedkov presunú späť na svoje základne.

Podľa informácií ministerstva obrany požiar vznikol už v skorých ranných hodinách. "Približne o 7.30 h ráno, vypukol v podkroví chirurgického pavilónu Ústrednej vojenskej nemocnice SNP - FN v Ružomberku požiar," informovala hovorkyňa ministerstva obrany, Martina Kovaľ Kakaščíková. Príčinou požiaru by mal byť elektrický skrat.

Aj napriek uhaseniu došlo po niekoľkých hodinách k vznieteniu. "Vojenská nemocnica začala okamžite s evakuáciou pacientov podľa evakuačného plánu za súčinnosti zdravotníckych zariadení v okolí," doplnila informácie hovorkyňa ministerstva obrany. Počas požiaru sa nikto nezranil. 

Na mieste zasahujú príslušníci Hasičského a záchranného zboru Žilina, prítomná je tiež Vojenská polícia SR. O stav pacientov a personálu sa ihneď zaujímal aj minister obrany SR Jaroslav Naď.

Na mieste zasahovali hasiči z Ružomberka, Liptovského Mikuláša, Martina, Dolného Kubína, zo Žiliny a zo Záchrannej brigády HaZZ v Žiline a členovia DHZ obcí Likavka, Lisková, Martinček a Černová. 

Ústredná vojenská nemocnica v Ružomberku pre dnešný požiar strechy na 48 hodín pozastavila časť plánovaných operácií. V tlačovej správe to uviedla hovorkyňa Ministerstva obrany SR Martina Kovaľ Kakaščíková. Operovaní tak nebudú pacienti, ktorí mali plánovaný zákrok podstúpiť 18. a 19. októbra. K opatreniu pristúpila vzhľadom na rozsah škôd, ktoré požiar spôsobil.

Plánovaná operatíva je pozastavená na klinikách na klinikách chirurgie, neurochirurgie, ortopédie a úrazovej chirurgie a cievnej chirurgie. Pracovníci jednotlivých kliník budú postupne kontaktovať pacientov, ktorí mali v uvedených dňoch plánovaný výkon na niektorom z týchto pracovísk a pacientom určia náhradný termín operácie hneď, ako to situácia v nemocnici umožní.

Ústredná vojenská nemocnica žiada pacientov, aby sledovali aktuality na webovej stránke nemocnice www.uvn.sk, kde bude priebežne informovať o aktuálnej situácii a prijatých opatreniach. Pre pacientov je k dispozícii aj infolinka ÚVN na čísle 044 438 2929, informovať sa môžu aj prostredníctvom e-mailu na adrese uvn@uvn.sk.

Minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský dnes osobne navštívil Ústrednú vojenskú nemocnicu v Ružomberku, ktorej časť dnes zachvátil požiar. Šéf rezortu zdravotníctva sa informoval o tom, ako boli zabezpečené úkony ohľadom ochrany pacientov a zdravotníckeho personálu na oddeleniach, ktorých sa dotkol požiar. „Bol som informovaný, že do 50 pacientov nemocnica presunula na iné oddelenia a do okolitých nemocníc. Ďakujem všetkým za okamžitú reakciu a zásah, vďaka čomu sa predišlo zraneniam, či zdravotným komplikáciám v dôsledku šíriaceho sa ohňa a tak pacienti ako aj personál nemocnice vyviazol bez zranení,“ povedal minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský.

Správu budeme aktualizovať. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy