Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Národná diaľničná spoločnosť priznala podvody vo verejnom obstarávaní
Zdielať na

Národná diaľničná spoločnosť priznala podvody vo verejnom obstarávaní

BRATISLAVA / "Národná diaľničná spoločnosť pochybila a padli aj trestné oznámenia," týmito slovami reagoval šéf štátnej firmy na skutočnosti, ktoré ešte v piatok, 8. októbra, predstavil Najvyšší kontrolný úrad SR. Niektoré zákazky podľa Juraja Tlapu vykazovali platby, ktoré neboli v súlade s realitou.

Národná diaľničná spoločnosť zmenila vedenie po vlaňajších voľbách. To požiadalo Najvyšší kontrolný úrad SR o hĺbkovú kontrolu, ktorá trvala mesiace. Zamerala sa na verejné obstarávanie. Kontrolované bolo vyše 140 zákaziek za uplynulé dva roky v hodnote 420 miliónov eur. 

"Nearchivovali dokumenty, niektoré boli bielené, to vyvoláva podozrenie, že prostriedky neboli využívané hospodárne," informovala hovorkyňa NKÚ, Daniela Bolech Dobáková. "NDS bude podávať trestné oznámenia. Tie nálezy sú podľa mňa dosť vážne. Jedná sa o zákazky v státisícoch," povedal šéf NDS Juraj Tlapa s tým, že aj mimo audit už podal zhruba desať trestných oznámení. Pred kamerami priznal, že nekalosti sa diali aj po jeho nástupe. "My sme tie veci začali meniť po pár týždňoch, ale neviete hneď na všetko prísť. Zrušili sme vyše sto obstarávaní už len keď sme mali pocit," konštatoval Juraj Tlapa. Tlapa predstavil aj zmeny v obstarávaní -zmeny verejného obstarávania, viacstupňová finančná kontrola, odôvodňovanie a vyhodnocovanie vecnej potreby zákaziek. Majú zamedziť nehospodárnemu nakladaniu s financiami nás všetkých. Nadhodnotené platby v pochybných zákazkách nie sú jediný problém. Tým ďalším je to, že Slovensko prichádza niekedy aj nenávratne o desiatky miliónov eur. "Našťastie, niektoré tie peniaze sa dajú ešte znovu použiť, či NDS alebo železnice. Niektoré, ktoré sú staršie a skončilo programové obdobie už sú skutočne nenávratne preč," skonštatoval Juraj Tlapa. Ako dopadnú trestné oznámenia nevedno. Jedno je však isté, viacerí zamestnanci NDS si budú musieť hľadať novú prácu. "Nám záhadne niektorí ľudia odvtedy ochoreli a sú na PN. Áno, s tými sa rozlúčime," doplnil Tlapa. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy