Zatiahnuté
13°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Lekári majú plné ruky práce. Ordinujú v ambulancii, ale aj po telefóne
Zdielať na

Lekári majú plné ruky práce. Ordinujú v ambulancii, ale aj po telefóne

BRATISLAVA / Pacienti s nádchou, bolesťami v hrdle alebo kašľom často nevedia, čo majú robiť ... Volať lekárovi, objednať sa na test alebo rovno navštíviť lekársku ambulanciu? Práve lekári majú plné ruky práce, ktorá im navyše pribúda aj pre stále horšiu epidemickú situáciu. Tá sa od dnešného dňa odzrkadlí aj na farebnom rozdelení okresov.

Po víkende pripomínajú mnohé ambulancie všeobecných lekárov telefonické ústredne. "Každú chvíľu mi niekto volá. Niekedy naozaj tá hodina je taká, že ako náhle zloží telefón už volá ďalší pacient," povedala všeobecné lekárka Jana Bendová. Nápor sa netýka len lekárskych telefónnych liniek.

Aj v ambulanciách všeobecných lekárov už začínajú pociťovať zvýšený nápor pacientov pre zhoršujúcu sa epidemiologickú situáciu. "Pozorujeme ten nápor vyšší o 10 až 20%. Denne ja tomu hovorím obslúžime 100 až 110 pacientov v pondelok. Z toho asi polovica sú osobne a druhá polovica je rozdelená medzi telefonáty a emaily," uviedla Bendová. 

Keďže pacientov s nádchou, bolesťami v hrdle alebo kašľom pribúda a sami nevedia vylúčiť či to môže byť koronavírus ideálny postup je nasledovný. "Ideálne je nasadiť si liečbu, ktorá u mňa funguje, objednať sa na PCR test, dovtedy zostať izolovaný. Ak sa stav zhoršuje kontaktovať svojho všeobecného lekára ideálne telefonicky," povedala Bendová. 

Zvýšený nápor pacientov nepociťujú len v ambulanciách ale aj v nemocniciach. Kým pred týždňom bolo po víkende v nemocniciach hospitalizovaných 606 pacientov po týždni ich je takmer o tretinu viac. "V nemocniciach je hospitalizovaných 788 pacientov s ochorením COVID-19 alebo s podozrením naň, takmer 74 percent nie je plne očkovaných. Na JIS je 91 pacientov, podporu umelej pľúcnej ventilácie potrebuje 75 ľudí, viac ako tri štvrtiny nie sú zaočkovaní," povedala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová. 

Na základe zhoršujúcej sa epidemiologickej situácie pribúda aj počet okresov v druhom stupni ohrozenia a teda v bordovej fáze, od dnešného dňa ich je 16. Červených okresov bude až 43 a počet oranžových klesol na 20. Zelený aj naďalej nie je žiadny okres.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy