Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Minister Sulík potvrdil zdražovanie energií. Slovákom ponúkol jednu radu - majú šetriť
Zdielať na

Minister Sulík potvrdil zdražovanie energií. Slovákom ponúkol jednu radu - majú šetriť

BRATISLAVA / O tom, že za elektrinu a plyn si priplatíme sa hovorí otvorene už niekoľko týždňov. Šéf rezortu hospodárstva tentokrát prišiel s konkrétnymi číslami. Zvýšenie podľa neho dramatické nebude. A ak by náhodou aj bolo, vyrieši to podľa neho šetrenie, ktoré chce aplikovať aj vo vlastnej domácnosti.

"Áno, je to nemilá správa," ohodnotil zdražovanie energií minister hospodárstva Richard Sulík. Ceny energií porastú. A tak aj svietiť aj kúriť budeme opäť o niečo drahšie. "Stúpne cena za elektrickú energiu a zaťaží priemernú domácnosť 3 až 4 eurami mesačne," vysvetlil Richard Sulík. 

Podľa Sulíka to podobne bude aj v prípade plynu. Ak ním niekto v domácnostiach iba varí, bude to logicky menej. Ak aj vykuruje, priplatí si. "Tak to bude možno 4-5 eur možno 6 mesačne," konštatoval minister hospodárstva. A zatiaľ čo šéf rezortu hospodárstva hovorí o zanedbateľnej čiastke, ku ktorej sa museli tak či tak dopracovať náročnou cestou a vrátane odpratávaní nástrah po minulých vládach. Robert Fico však už dlhodobo kričí, že len pri tomto zdražovaní neostane. "Sme vždy tvrdo bojovali za stabilitu cien energií na Slovensku. Ak pôjde hore elektrina, ak pôjde hore plyn, pôjde hore všetko. Pýtame sa slávnej vlády SR, čo preboha robí?" pýtal sa Robert Fico na jednej zo svojich tlačových konferencií. "Počas vlád Roberta Fica tam boli skrývané tie miliónové kšefty pre pána Brhela, dotácie do uhoľných baní," reagoval Richard Sulík. 

Svoje spotrebiteľské návyky, podľa Sulíka ľudia nemusia. Návod ako ušetriť ponúkol sám. "Keď moje deti nechajú v izbe zažnuté svetlo tak najprv to bude dvihnutý prst, potom to bude pár teplých slov a potom im tú žiarovku vymontujem, keď si nedajú povedať," konštatoval Sulík. Zvyšovanie cien energií sa však nedotkne iba domácností s vlastným kúrením. Rovnako to pocítia aj teplárne, ktoré dodávajú teplo tisíckam slovenských domácností. Podľa Sulíka najšetrnejšie to urobili tie, ktoré si nakontrahovali plyn vopred za nižšie ceny. "Nesprávali sa ako ten svrček, čo celé leto fidlikal a potom v zime mu bolo zima, lebo nemyslel na budúcnosť," prirovnal kroky niektorých teplárni minister hospodárstva Sulík. 

Ostatné budú mať zdá sa problém. Aj tu však zrejme zatiahne záchrannú brzdu štát a v prípade problémov je pripravený teplárne prevziať do vlastných rúk. "Tak, aby nikto ani sekundu nebol bez dodávky plynu elektriny, alebo tepla," odkázal Sulík. A nech to stojí, čo to stojí. Alebo konečný verdikt aj tak nebude mať minister Sulík. "URSO bude mať posledné slovo zhruba o dva mesiace by mal verejnosti predstaviť konečné ceny," informoval Martin Dargaj, šéfredaktor VENERGETIKE.SK. "URSO v súčasnosti pracuje na viacerých systémových opatreniach, ktoré nárast cien energií na budúci rok brzdia. Aké budú nakoniec ceny energií v roku 2022 úrad rozhodne v blížiacich sa cenových konaniach," uviedol Rado Igaz, hovorca URSO. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy