Oblačno
14°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Faux pas na stretnutí Hegera s Orbánom: Na moste, ktorý spája Slovensko s Maďarskom, viala ruská vlajka
Zdielať na

Faux pas na stretnutí Hegera s Orbánom: Na moste, ktorý spája Slovensko s Maďarskom, viala ruská vlajka

SLOVENSKO/MAĎARSKO / Na moste, ktorý spája Štúrovo a Ostrihom sa v pondelok oslavovalo. Premiéri Slovenska a Maďarska pod ním hovorili o mimoriadne dobrých vzťahoch medzi obomi národmi. Aj keď konštrukciu mosta zdobila popri maďarskej, namiesto slovenskej, vlajka, ktorá pripomínala ruskú. Ako však zdôraznil premiér Eduard Heger, dôležitá je komunikácia.

Takmer 130-ročný most Márie Valérie, ktorý spája Štúrovo a Ostrihom bol v priebehu rokov nielen podpálený, či vyhodený do vzduchu, ale pred 20-timi rokmi aj opätovne obnovený, v pondelok sa na ňom stretli premiéri Maďarska a Slovenska. Obaja most ocenili ako úspešný projekt dvoch dobrých susedov. Premiér Eduard Heger hovoril o dôležitosti tohto spojenia - ako symbolu spolupráce Maďarov a Slovákov.

"Mojou túžbou je, aby sa každý občan Slovenska cítil na Slovensku doma. Práve toto je takým miestom, kde vidíme, že tie väzby sú, ale aby sme si naďalej preukazovali úctu a rešpekt," skonštatoval premiér SR Eduard Heger. Maďarský premiér Viktor Orbán stál na obnovenom moste aj pred 20-timi rokmi. "Evidentne tu ide o viac ako o obyčajné výročie. Dnes to už nie je len o spájaní. Vtedajšia eufória sa vytratila. Nemôžeme našu budúcnosť zveriť na dobrú vôľu tých zvonka," povedal premiér Maďarska Vitkor Orbán.

Ruiny, ktoré zostali z mosta po 2. svetovej vojne, zrekonštruovali až v roku 2001. Dovtedy v Štúrove využívali na spojenie medzi dvomi brehmi Dunaja kompu. "Mládež si to moc neuvedomuje, že most je tu a je to niečo unikátne, už to berú ako samozrejmosť," vyjadril sa primátor Štúrova Eugen Szabó. Most, na ktorom sa stretli premiéri Maďarska a Slovenska, bol ovenčený zástavami oboch krajín. Akurát z tej našej zmizlo trojvršie aj dvojkríž. Podobala sa tak viac na vlajku ruskú, ale ani to nebránilo, aby obaja premiéri hodnotili vzájomné slovensko-maďarské vzťahy ako mimoriadne úspešné. "Je dôležité, aby sme si preukazovali vzájomnú úctu a rešpekt, takto vzťahy fungujú najlepšie," zhodnotil Heger.


"Neexistujú dva národy, ktoré nahliadajú na svet tak podobne, ako Slováci a Maďari. Jediná vec, ktorá nás v skutku delí, je náš jazyk. Dovtedy si úplne dokonale rozumieme, kým nezačneme rozprávať," povedal Orbán. To ale bude potrebné pri ujasnení si nákupov slovenských budov Maďarskom či špeciálny fond, cez ktorý má Maďarsko nakupovať pôdu v okolitých krajinách. "My sme vláda, ktorá chce veci riešiť transparentne a férovo. Verím, že to bude aj na druhej strane," dodal Heger.


Súvisiace články

Najčítanejšie správy