Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Počet útokov na očkovacie tímy sa zvyšuje. Polícia chce proti nim bojovať
Zdielať na

Počet útokov na očkovacie tímy sa zvyšuje. Polícia chce proti nim bojovať

ŽILINSKÝ KRAJ / Pri prudkom náraste covid pacientov nemocnice v Žiline i v Čadci bojujú s nedostatkom personálu. Dnes tieto zariadenia navštívili premiér Heger a minister zdravotníctva Lengvarský. Navyše, zdravotníci v Žilinskom kraji pri výjazdovom očkovaní často čelili útokom zo strany odporcov vakcín. Dočasný policajný prezident pred kysuckou nemocnicou vyhlásil, že tento problém vyrieši.

Predseda vlády Eduard Heger sa v areáli čadčianskej nemocnice osobne stretol so zdravotníkmi z výjazdového očkovacieho tímu, ktorí majú svoje skúsenosti s útokmi zo strany odporcov očkovania. Ostro odsúdil takéto správanie. "Je nemysliteľné, aby organizované skupiny prichádzali na miesta, kde sa ľudia chcú dať zaočkovať a robili prieky a častokrát to prechádza aj do agresívnych krokov," uviedol predseda vlády Eduard Heger. 

Dočasný policajný prezident sa k tomuto problému stavia nekompromisne. "Sám za seba môžem vyhlásiť, že raz a navždy s tým skoncujeme," povedal Štefan Hamran. Od minulého piatku dohliadajú na poriadok pri výjazdovom očkovaní policajné hliadky. No Štefan Hamran chce, že pôjde aj ďalej a bude razantný voči agresívnym odporcom očkovania. "Sadneme aj s ministerstvom spravodlivosti, a budeme hľadať trestno-právne prieniky, lebo to považujem za nevyhnutné" uviedol Hamran. 

Terajší šéf polície vraví, že nezabudol na útoky, ktoré sa udiali predtým. "Máme vonku našich policajtov. Ja nie som schopný to akceptovať," povedal Hamran. Ponúka dve riešenia, ale pri každom jednom z nich budú padať hlavy.

Okrem policajtov aj armáda je pripravená pomáhať zdravotníkom, a to priamo v nemocniciach, kde sa starajú o pacientov s ochorením Covid-19. Vo vedení žilinskej nemocnice nastala zmena. Namiesto troch riaditeľov ju bude viesť len len jeden. "Celý problém bola štruktúra troch riaditeľov, ktorá nevyhovovala,"  povedal minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský. 

"Prijal som dočasne funkciu, budem pokračovať v ceste, ktorá je nastavená," povedal dočasný riaditeľ FNsP Žilina Eduard Dorčík. Šéf rezortu zdravotníctva zdôraznil, že táto zmena nesúvisí s aktuálnou, veľmi ťažkou situáciou v nemocnici. "To nebol proces, kt. vznikol včera predvčerom, to je po vzájomnej dohode aj vedením nemocnice, aj s funkcionármi, ktorí tam sú," dodal Lengvarský. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy