Zatiahnuté
12°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
ÚVZ zverejnilo novinky vo vyhláškach. Čo sa mení na hraniciach, s karanténou, v prevádzkach či na hromadných podujatiach?
Zdielať na

ÚVZ zverejnilo novinky vo vyhláškach. Čo sa mení na hraniciach, s karanténou, v prevádzkach či na hromadných podujatiach?

Archívne video

BRATISLAVA / Úrad verejného zdravotníctva zverejnil vo vestníku štyri nové vyhlášky. Tie upravujú režim na hraniciach, karanténu, činnosti prevádzok a organizáciu hromadných podujatí. Zmeny nadobudnú platnosť v pondelok 11.10.2021.

Činnosť prevádzok

Vyhradené hodiny pre seniorov a ZŤP v bordových a červených okresoch v režime základ sa po novom rušia. 

Zmeny sa týkajú aj stanovenia kompletne zaočkovaniej osoby. Vyhláška tak spresňuje, že takouto osobou sa rátajú deti od 12-tich rokov a 2 mesiacov na základe uplynutí lehoty vytvorením protilátok.

Vyhláška rovnako explicitne uvádza, že prevádzky musia mať na viditeľnom mieste oznámenie o režime, v ktorom bude fungovať (základ, OTP, kompletne zaočkovaní). Táto informácia však neplatí pre takzvané esenciálne prevádzky. Ide napríklad o potraviny, drogérie, lekárne, očné optiky a predajne zdravotníckych pomôcok, kúpele poskytujúce procedúry na základe návrhu lekára, predajne novín a tlačovín, predajne s krmivom pre zvieratá a veterinárne ambulancie, knižnice, čerpacie stanice, opravovne a servis elektroniky strojov, služby STK a emisnej kontroly a podobne.

Karanténa

Po novom pracovníci sociálnych služieb, v prípade ak je potrebné zabezpečiť neodkaldnú starostlivosť o klienta a nie je možné zabezpečiť za pracovníka náhradu, budú môcť pracovať aj pozitívny. Podmienkou je bezpríznakovosť, prísne hygienické štandardy a nasadený FFP3 respirátor bez ventilu, prekrytý chirurgickým rúškom. Taktiež je potrebné aby mal ochranné okuliare alebo štít, nepremokavý ochranný plášť s dlhým rukávom alebo jednorázový ochranný oblek.

Na základe rozhodnutia RÚVZ alebo iného príslušného orgánu verejného zdravotníctva budú môcť byť zaradené do zoznamu osôb v osobitnom režime zamestnanci Sociálnej poisťovne a jej pobočiek, zamestnanci pohrebných služieb, pracovníci určení poskytovateľom letových prevádzkových služieb, pracovníci určení prevádzkovateľom medzinárodného letiska a ďalšie osoby.

Hranice

Do eHranice pri vstupe na Slovensko je registrácia povinná pre všetkých nad 12 rokov a 2 mesiacov. Dĺžka karantény je po novom rovnaká s vnútroštátnou izoláciou. Pri bezpríznakovom priebehu karantény po vstupe na Slovensko sa končí uplynutím 10. Dňa. Dĺžka karantény sa končí aj obdržaním negatívneho výsledku PCR testu vykonaného najskôr v 5. deň.

Plne zaočkovaní, ktorí majú Covid preukaz EÚ alebo iný národný certifikát tretej krajiny potrebujú mať preukaz aj v angickom jazyku.  Osoba, ktorá nie je schopná takto sa preukázať, sa nepovažuje za plne zaočkovanú osobu. 

Noou krajinou, kde nie je potrebný negatívny PCR test sa stávajú Spojené arabské emiráty.

Menia sa aj podmienky pre vodičov MHD a kamionistov. Po novom nepotrebujú ísť do povinnej karantény, v prípade, ak cestujú za účelom nevyhnutných úkonov potrebných na získanie pracovného povolenia a dokladov s tým súvisiacich. Pri vstupe na územie Slovenska sa potrebujú však preukázať potvrdením. Zároveň musia mať negatívny PCR test, ktorý nie je starší ako 72 hodín.

Hromadné podujatia

Aj v tomto prípade sa mení vyhláška pre plne zaočkované osoby. Nimi sa považuje osoba staršia ako 12 rokov a 2 mesiace. 

Vo vyhláške sa rovnako explicitne uvádza, že pri vstupe na hromadné podujatie je potrebné zabezpečiť na viditeľnom mieste oznámenie o príslušnom režime (základ, OTP, kompletne zaočkovaní). 

Kvôli zhoršujúcej sa epidemiologickej situácií je zakázané kombinovanie rôznych režimov pre jedno hromadné podujatie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy