Oblačno
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Na ŠTS bolo poriadne rušno: Rozhodovali o väzbe pre bývalé policajné špičky a ľudí z SIS
Zdielať na

Na ŠTS bolo poriadne rušno: Rozhodovali o väzbe pre bývalé policajné špičky a ľudí z SIS

BANSKÁ BYSTRICA / V pondelok bolo na Špecializovanom trestnom súde v Banskej Bystrici poriadne rušno. Na schodoch budovy sa striedali bývalé policajné špičky s ľuďmi zo SIS. Kým na prízemí budovy rozhodovali o väzbe pre Tibora Gašpara a Mariána Zetochu, na poschodí súdili exšéfa kontrarozviedky SIS Ľubomíra Arpáša. Ako svedok sa tam objavil Makó.

​Nebol to obyčajný pojednávací deň. Na súde sa stretli zvučné mená z viacerých veľkých káuz. Do Banskej Bystrice eskortovali bývalú policajnú elitu, aj ľudí zo Slovenskej informačnej služby. Tibor Gašpar, ktorý mal pod palcom policajný zbor a Marián Zetocha, ktorý šéfoval Finančnej spravodajskej jednotke požiadali o prepustenie z väzby. Úspešný bol iba jeden z nich. "V tejto veci už nie sú dané dôvody kolúznej, ani preventívnej väzby. Nemalo by to byť nejakou čakačkou na nejaké právoplatné rozhodnutie vo veci samotnej," vyjadril sa Namir Alyasry, obhajca M. Zetochu. "Nechcel by som špekulovať, prečo sudca rozhodol, ako rozhodol," povedal prokurátor ÚŠP Michal Šurek.

Tibor Gašpar naopak zostáva vo väzbe. "Väzba je do 5.11. a uvidíme, čo bude ďalej," vyjadril sa obhajca T. Gašpara Marek Para. Pondelkové rozhodnutie ale ešte právoplatné nie je. O podaných sťažnostiach bude rozhodovať Najvyšší súd SR. Kým na prízemí rozhodovali o expolicajtoch obvinených z korupcie, na poschodí si na lavicu obžalovaných sadol bývalý šéf kontrarozviedky SIS Ľubomír Arpáš a právnik František Polák, ktorý kedysi obhajoval mafiánskeho bossa Černáka. "Obžalovaní sú z pokračovacieho obzvlášť závažného zločinu vydierania a z obzvlášť závažného zločinu legalizácie príjmu z trestnej činnosti," uviedla hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková. Vydierať mali podtatranského podnikateľa, ktorý mal problémy s daňami. 

Ako svedok v pondelok vypovedal Ľudovít Makó. "Nenatáčajte ma, nechcem žiadny rozhovor," povedal bývalý šéf Kriminálneho úradu Finančnej správy a kajúcnik Ľudovít Makó. Ten pred senátom povedal, že mu ešte ako šéfovi Kriminálneho úradu Finančnej správy ponúkol Arpáš 200- až 300-tisíc eur za ústupky voči podnikateľovi. "Je to tvrdenie voči tvrdeniu a sú tam rozpory vo výpovediach," doplnil Jiří Kučera, obhajca Ľ. Arpáša.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy