Skoro jasno
22°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Ministerstvo obrany ide za dve miliardy modernizovať armádu. Mnohé vozidlá už patria medzi veterány
Zdielať na

Ministerstvo obrany ide za dve miliardy modernizovať armádu. Mnohé vozidlá už patria medzi veterány

BRATISLAVA / Ministerstvo obrany predstavilo zámer na nákup bojových vozidiel. Na základe rozhodnutia vlády pred dvoma týždňami predložili 33 krajinám požiadavky na obstaranie pásových bojových vozidiel a kolesových obrnených vozidiel s pohonom 8x8. Dôležitým kritériom pre víťaza bude aj spoluúčasť slovenských firiem.

Bývalé vedenie obrany pred troma rokmi predstavilo svoju Vydru, ktorú mali pod patronátom Fíni. Prototyp však možno ostane len spomienkou. Je možné, že Slovensko bude mať iné obrnené transportéry.

Ministerstvo obrany predstavilo ambiciózny plán na celkovú obmenu bojových vozidiel. Cena sa odhaduje na zhruba dve miliardy eur. "Časť vozidiel našej pechoty bude oslavovať 50 rokov," hovorí veliteľ Pozemných síl Ozbrojených síl SR Ivan Pach. 

Okrem fyzickej opotrebovanosti a problémom so zháňaním náhradných dielov majú pozemné sily aj ďalšie technické nedostatky. "Pre bojovú techniku sú dôležité tri kľúčové parametre. A to je palebná sila, balistická sila a pohyblivosť," hovorí Pach. 

Rezort obrany dnes navštívilo 22 diplomatov z 33 krajín, ktoré Slovensko oslovilo. Ministerstvo predstavilo aj kritéria, ktoré rozhodnú o úspešnom uchádzačovi. Vozidlá 8x8 by mali stáť do 332 miliónov eur a pásové obrnené vozidlá vyše 1,7 miliardy. Kontrakt by sa mal uzavrieť systémom vláda - vláda. Ministerstvo predstavilo aj kritéria súťaže. Najskôr cena, potom technické špecifikácie a zapojenie slovenských výrobcov.

"Zároveň vláda schválila, že zapojenie priemyslu z celkovej ceny by malo byť 40 percent," tvrdí štátny tajomník ministerstva obrany Marian Majer. 

"Budeme mať 5 práporov, ktoré budú mať modernú techniku a zároveň očakávame flexibilitu, keďže budeme mať pásové aj kolesové vozidlá, a samozrejme bude treba riešiť aj tankovú techniku a to je ďalší projekt," hovorí Pach. 

Na Slovensku máme totiž len niekoľko kusov starých tankov, pričom ako súčasť NATO sme sa zaviazali vybudovať modernú ťažkú mechanizovanú brigádu. Veliteľstvo pozemných síl očakáva prvé bojové vozidlá v roku 2024.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy