Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Pandémia sa odrazila nielen v zdravotníctve, môže aj za najrýchlejší rast cien a spomalenie ekonomiky
Zdielať na

Pandémia sa odrazila nielen v zdravotníctve, môže aj za najrýchlejší rast cien a spomalenie ekonomiky

BRATISLAVA / Bojujeme s najrýchlejším rastom cien za posledných desať rokov a čo je horšie, že ešte zďaleka nekončí. Prichádza aj spomalenie ekonomiky. Takto zamávala korona priamo ako aj nepriamo s našim hospodárstvom, ale aj peňaženkami. Nepríjemné čísla priniesla najnovšie Národná banka Slovenska vo svojej jesennej predpovedi.

Naša otvorená ekonomika dostáva a len dostane zabrať. Minulý týždeň znížilo odhad rastu ministerstvo financií a dnes Národná banka Slovenska. "Znižujeme odhad ekonomického rastu na rok 2021 na rok 3,5 percenta," povedal guvernér NBS Peter Kažimír. Môže za to Covid-19. Primárne pre pandemické opatrenia všade vo svete aj u nás. A sekundárne preto, že rôzne odstávky závodov spôsobujú nedostatok surovín po celom svete. Najmä čipovú krízu.

"Nedostatky sú vážnejšie ako sme si mysleli," uviedol viceguvernér NBS Ľudovít Ódor. Naše automobilky tak každú chvíľu stoja a dostávajú sa do nepríjemnej paradoxnej situácie. "Vysoký dopyt po nich pretrváva na druhej strane najväčšia materiálová kríza," povedal hovorca trnavskej automobily Stellantis Peter Švec. 

Národná banka očakáva potom v budúcom roku oživenie a to až na úrovni šiestich percent. Ale len očakáva. Najväčším rizikom pre bežných ľudí je raketové zdražovanie, ktoré cítia najmä najchudobnejší. 

"Nevšimnú si nárast ceny auta, ale všimnú si nárast ceny bežných potravín," uviedol Pavel Škriniar z Ekonomickej univerzity v Bratislave. Potraviny idú hore každým mesiacom a v čase Vianoc to bude náročné. "Ku koncu roka očakávame, že potraviny by mohli byť drahšie aj o 5 percent," povedala analytička Wood & Company Eva Sadovská. 

V budúcom roku by mali ceny rásť ďalej a potom by sa to malo celé upokojiť. Celú nepriaznivú situáciu stlmí pre tento moment vývoj výšky platov. "Rast pracovných miest by mal zostať v plusových číslach," povedal Kažimír. 

NBS vyčíslila našu cenu nízkej zaočkovanosti oproti vyspelým krajinám. "Oproti Dánsku prichádzame aj o miliardu eur," uviedol Kažimír. Odnesú si to najviac samozrejme firmy, ktoré sú závislé od pandemických opatrení. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy