Zatiahnuté
12°
Bratislava
Roland
9.5.2024
Jasné a efektívne pravidlá. Minister pôdohospodárstva spustil projekt, ktorý má potlačiť eurofondovú korupciu
Zdielať na

Jasné a efektívne pravidlá. Minister pôdohospodárstva spustil projekt, ktorý má potlačiť eurofondovú korupciu

BRATISLAVA / Minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan spustil dotazník, ktorý má pomôcť pri potláčaní eurofondovej korupcie. Priamo s farmármi chce nastaviť efektívne a jednoduchšie pravidlá pri nákupe agrotechniky, či pri výstavbe, alebo oprave budov. Z Bruselu na to môžeme získať vyše 300-miliónov eur.

Aj na základe získaných dát nastavia transparentné podmienky čerpania pomoci z eurofondov. V minulosti totiž napríklad nákupy strojov bývali výrazne predražené, pričom nadsadené percentá smerovali k tým takzvaným správnym ľuďom.

"Kombajn rovnakej triedy, rovnakého výrobcu bol v Rakúsku, v Nemecku predávaný za 380-tisíc a u nás sa tá cena vyšplhala cez pol milióna. Tieto peniaze, ktoré sa stratili v korupčných schémach, a išlo o stámilióny eur, dnes poľnohospodárom a potravinárom chýbajú," konštatoval minister Samuel Vlčan. Začal sa aj veľmi dôležitý proces, na ktorého výsledok čakajú slovenskí farmári. Prišla sem monitorovacia skupina z Európskej komisie, ktorá preverí, či už PPA zlepšila svoju činnosť. "Verím, že ich presvedčíme," povedal minister Vlčan. PPA prišla o plnohodnotnú akreditáciu po korupčných kauzách za vlád Smeru a SNS, najznámejšia sa volá Dobytkár. No a Brusel rozkrádanie nemienil tolerovať. Korupciu uľahčovalo aj to, že namiesto elektronickej sa všetky procesy robili v papierovej podobe. "To znamená, bol tu veľký priestor na manipuláciu s dokumentami," vysvetlil generálny riaditeľ PPA, Jozef Kiss. 

Nový riaditeľ je vo funkcii iba od júla a jeho ťažkou úlohou je urobiť niekoľko desiatok opatrení, aby agentúre akreditáciu obnovili. Ak by sa to nepodarilo, naši farmári by mohli prísť o stovky miliónov eur z európskych zdrojov. "Ja vás chcem ubezpečiť, že robíme všetko preto, aby sa tak nestalo," povedal Kiss. "Pätnásteho októbra by sme mali vedieť definitívny verdikt, že PPA dostane plnohodnotnú, alebo zase nejakú akreditáciu," informoval Emil Macho, predseda SPPK. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy