Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Lekár odmietol ošetriť nezaočkovaného pacienta. Na miesto bola privolaná polícia
Zdielať na

Lekár odmietol ošetriť nezaočkovaného pacienta. Na miesto bola privolaná polícia

KEŽMAROK / Polícia dnes dopoludnia zasahovala v ambulancii všeobecného lekára v Kežmarku. Odmietol ošetriť nezaočkovaného pacienta, ktorý nemal ani potvrdenie o negatívnom teste na koronavírus. Za svojim rozhodnutím si stojí. Pacient chce lekára vymeniť.

"Chodím tam roky a nikdy som nemal žiadny problém. Odkedy vznikli všetky tieto opatrenia okolo koronavírusu, tak je to choré," povedal neošetrený pacient potom ako ho obvodný lekár poslal z čakárne preč a neošetril ho. "Lekár prišiel do čakárne a opýtal sa, kto je a kto nie je zaočkovaný. Ten kto nebol zaočkovaný musí mať test a ten, kto nemá test musí odísť," uviedol. 

"Keďže je okres Kežmarok v červenej zóne tak sa ošetruje podľa nariadení, ktoré platia pre každého," povedal všeobecný lekár Pavol Štec. Lekár si za svojim rozhodnutím stojí. "Poskytovateľ lekárskej starostlivosti nemá možnosť odmietnuť neočkovaného človeka," uviedol právnik Zdenko Seneši. 

Absencia očkovanie nie je dôvod odmietnuť pacienta. Rozhodnutie ministerstva zdravotníctva dovoľuje lekárom rozhodnúť o tom či neotestovaného a neočkovaného pacienta ošetrí. V tomto prípade pacient test nemal a test si urobil iba doma. "Vy ako zaočkovaný máte len ľahší priebeh ale môžete ma nakaziť, tak ako ja vás," uviedol neošetrený pacient. 

Domáci test ale lekár nebol ochotný akceptovať. Doktor hovorí, že ošetrí všetkých pacientov, ale podľa náležitých pravidiel, ktoré má uverejnené na dverách. "Pre mňa je najdôležitejšia bezpečnosť mojich pacientov. Čo si máme myslieť my zaočkovaní, že budeme stále obmedzovaní tými čo očkovanie odmietajú? Pravidlá by mali platiť pre všetkých," povedal Štec. 

"Chcem zmeniť lekára a tiež moju kartu, ktorú mi odmietal vydať," skonštatoval neošetrený pacient. Muž poukazuje na ďalší aspekt, a to lekársku prísahu. "Skúsme sa prosím zamyslieť na podstatu veci, sme v červenom okrese a platia všeobecné pravidlá," ohradil sa lekár. Na miesto prišli policajti a spísali zápisnicu o celom incidente. Každá strana si ale stojí za svojim. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy