Zatiahnuté
15°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Onkologická pacientka má v každej izbe popraskané steny. Môže za to suterén
Zdielať na

Onkologická pacientka má v každej izbe popraskané steny. Môže za to suterén

HUMENNÉ / Čakám, kedy mi múr spadne na posteľ – to sú slová pani Anny z Humenného, ktorá má v každej izbe popraskané steny. Pod jej bytom sa nachádza suterén, z ktorého sa do bytu šíri zápach aj chlad, a v minulosti doň zatekalo, čo si odniesli múry. Zatiaľ to vyzerá tak, že vyriešiť to nedokáže nikto.

"Necítim sa vôbec bezpečne v tom byte, najmladší syn je murár a on mi hovorí- mami, keď príde pohroma, múr sa zvalí a ťa na posteli zabije," povedala pani Anna, ktorá býva na prízemí a hlboké praskliny má po celom byte. "Odtiaľ až za sporákom, všetko sú také veľké praskliny," uviedla. 

Nečudo, že žena má strach, steny sú prasknuté tak, že cez nich prešla čepeľ noža z jednej izby do druhej. Ide o mestský byt, ktorý sa nachádza nad suterénom. A práve tento priestor je podľa Anny problémom, čo potvrdilo aj vedenie mesta. S baterkou kráčame po tmavých opustených chodbách pod obytným domom. Už pri vstupe sme cítili zápach. 

"No ale ja hovorím, to sa tak nedá bývať nad šachtou, bývať nad kanalizáciou," povedala pani Anna. "Vzhľadom k tomu, že potrubie je zabudované do konštrukčných základov, nebolo možné zistiť odkiaľ presne sa šíri ten zápach," uviedol Slavomír Novák, vedúci odboru správy majetku MSÚ Humenné. 

Mesto sa situáciou pani Anny zaoberá už tretí rok. V hrubej vrstve betónu je zabudovaná kanalizácia aj potrubie na odvádzanie dažďovej vody. To je potrebné vyčistiť. "My sme konzultovali už aj so špecializovanou firmou, ktorá sa zaoberá čistením odpadových potrubí, bohužiaľ, ani táto firma nedokázala vyčistiť toto potrubie, lebo sa nachádza v základoch domu," uviedol Novák. 

"Voda tu stojí. Keď prší, všetko je namoknuté," povedala pani Anna. Práve preto v byte nad šachtou praskajú steny. Riešením by bola podľa mesta zložitá technická operácia, ktorá však môže zasiahnuť do konštrukčných prvkov budovy. "Tento zásah by bol rizikový a komplikovaný z toho dôvodu, že by mohlo dôjsť aj k poškodeniu statiky stavby," dodal Novák. 

Pani Anna na problém upozorňovala roky. Navyše ide o onkologickú pacientku a má tiež problémy so srdcom. "Je mi z toho do plaču, je mi do plaču. Neviem, že kto by bojoval počas chemoterapie 6 rokov," povedala. 

Mesto teraz hľadá iné riešenie. Zatiaľ majú v pláne zatepliť strop suterénu. "Snažíme sa, aby tá realizácia tohto riešenia bola čo najskôr. Ak by to bolo tento rok, budem rád, ale teraz neviem povedať," dodal Novák. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy