Oblačno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Takmer 3 500 detí má pozitívny test. Rodičia môžu podľa odborníčky očakávať, že aj ich dieťa sa infikuje
Zdielať na

Takmer 3 500 detí má pozitívny test. Rodičia môžu podľa odborníčky očakávať, že aj ich dieťa sa infikuje

BRATISLAVA / Takmer 3 500 detí má na Slovensku aktuálne pozitívny test na koronavírus. V karanténe je 9 500 detí. Výskyt u detí je dominantný v Žilinskom a Košickom kraji. Rodičia by podľa hlavnej odborníčky ministerstva zdravotníctva pre pediatriu mali byť pripravení na to, že aj ich dieťa sa s veľkou pravdepodobnosťou infikuje. Otvorene hovorí o očakávanom premorení, ktorému sa žiaľ, zabrániť nedá.

Z celkového počtu 3458 aktívnych prípadov detí do 19 rokov má 78 % klinickú formu, prevažne respiračnú a febrilnú, ostatných 22% je bezpríznakových.
Aktuálne evidujeme 24 prípadov detí, ktoré vyžadujú hospitalizáciu. Informovala o tom hovorkyňa ÚVZ Daša Račková.

Podľa hlavnej odborníčky Ministerstva zdravotníctva pre pediatriu, Eleny Prokopovej sa delta variant  prejavuje skôr ako chrípka. Deti majú teploty, upchatý nos, vodnatú nádchu a mokrý kašeľ, ktorý je produktívny a vykašliavací. Aj v nemocniciach v Bratislave, Martine, Prešove aj v Košiciach deti s covidom vyšetrili alebo hospitalizovali.

Hospitalizovaní v Košiciach


V DFN Košice sú na detskom infekčnom oddelení aktuálne hospitalizovaní traja pacienti vo veku od 9-12 mesiacov.
Do nemocnice prišli s kŕčmi pri teplote, respiračnými príznakmi. Uviedla to hovorkyňa nemocnice Jana Holubčíková.

V Prešove sú v starosti odborníkov tri deti


Na Covid oddelení sa nachádzajú:
- 3 ročný chlapec (akútna bronchitída s ľahkou obštrukciou, bez potreby O2 podpory)
- 11 ročný chlapec (exantém na koži)
- 1.5 ročne batoľa (exantém na koži)

Informáciu poskytol riaditeľ nemocnice FNsP J.A. Reimana Ľubimír Šarník.

V Martine deti hospitalizované nie sú, no napriek tomu pomoc nemocnice potrebujú

V Univerzitnej nemocnici v Martine síce teraz hospitalizované dieťa nemajú ale covid pozitívne deti ich pomoc vyhľadávajú. "Začínajú sa množiť prípady covid-pozitívnych detských pacientov, ktorí prichádzajú do nemocnice preto, lebo ich odmietne vyšetriť ich pediater. Obvykle hospitalizáciu nevyžadujú a po vyšetrení a predpísaní liečby idú do domácej starostlivosti," uviedla hovorkyňa Univerzitnej nemocnice v Martine Katarína Kapustová.

V Bratislave zistili 3 pozitívne prípady detí


Za posledných 10 dní zachytili v Detskej fakultnej nemocnici v Bratislave tri deti s ochorením COVID -19. "Pozitívne testované pred akútnou hospitalizáciou, ďalšie deti mali nezávažný priebeh ale s potrebou hospitalizácie. Z nich jedno dieťa bolo hospitalizované mimo našej nemocnice," informáciu poskytla hovorkyňa Dana Kamenická.

Pediatrička odporúča testovať, premoreniu detí sa vraj nevyhneme



Pediatrička rozhodne odporúča deti testovať preventívne samotestami, ktoré im poskytli školy a rozhodne by sa mali testovať pri príznakoch. "Pre nás, pediatrov je informácia, že tie deti boli pozitívne strašne dôležitá, pretože inak manažujeme ich zdravotný stav v ambulancií, inak sa pozeráme na ten soplík a kašeľ," poznamenala Elena Prokopová.

Žiaľ, premoreniu v detskej populácii sa vraj zabrániť nedá. "Áno, predpokladá sa, že tie deti sa postupne premoria. Celá pandémia je spôsobená vírusom a deti majú nastavenú imunitu oproti dospelým na lepšie zvládanie práve vírusových infekcii. Dospeláci zas na bakteriálne infekcie,"  uzavrela Prokopová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy