Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Krajský prokurátor zrušil obvinenie Tódovej a Čikovského. Konštatuje svojvoľnosť, nezákonnosť a neopodstatnenosť rozhodnutia
Zdielať na

Krajský prokurátor zrušil obvinenie Tódovej a Čikovského. Konštatuje svojvoľnosť, nezákonnosť a neopodstatnenosť rozhodnutia

BRATISLAVA / Obvinenie Moniky Tódovej a Konštantína Čikovského je zrušené. Rozhodla o tom krajská prokuratúra v Bratislave na základe pokynu generálneho prokurátora, aby sa o prípad urýchlene začal zaoberať krajský prokurátor, čím mal zisťovať zákonnosti a opodstatnenosť uznesenia policajta, ktorý vec dozoroval. Obvinení boli z ohrozenia dôvernej skutočnosti a vyhradenej skutočnosti a podľa Trestného zákona novinárom hrozilo ročné väzenie.

"Na základe pokynu generálneho prokurátora Slovenskej republiky z 20. septembra 2021, aby krajský prokurátor v Bratislave zabezpečil urýchlené preskúmanie zákonnosti a opodstatnenosti uznesenia  policajta, ktorý vzniesol obvinenie redaktorom M. T. a K. Č., krajský prokurátor v Bratislave dňa 20. septembra 2021 rozhodol, že v trestnej veci pôvodne vedenej na Okresnej prokuratúre Bratislava III, v ktorej bolo dňa 14. septembra 2021 policajtom vznesené obvinenie dvom novinárom, bude na ďalšie konanie príslušný prokurátor Krajskej prokuratúry Bratislava,"  uviedla generálna prokuratúra v tlačovek správe. 

Obvinenie sa týka článku z roku 2018. Prokuratúra vzniesla obvinenie tri roky po vydaní článku a tesne pred premlčaním. Za obvinením je trestné oznámenie Petra Tótha, niekdajšieho kamaráta a dôverníka Mariana Kočnera, ktorý dal nezákonne sledovať novinárov.

Prokurátor Krajskej prokuratúry dnes po preskúmaní spisu rozhodol, že prečin, za ktorým má stáť Tódová a Čikovský je nezákonné, neopodstatnené arbitrárne (svojvoľné). 

"Prokurátor Krajskej prokuratúry Bratislava dňa 21. septembra 2021 po preskúmaní vyšetrovacieho spisu v rámci dozorového oprávnenia rozhodol, že uznesenie povereného príslušníka Obvodného oddelenia Policajného zboru Bratislava Nové Mesto – východ, Bratislava III zo 14. septembra 2021 o začatí trestného stíhania a vznesení obvinenia M. T. a K. Č., pre prečin ohrozenia dôvernej skutočnosti a vyhradenej skutočnosti podľa § 353 odsek 1 Trestného zákona, spáchaného formou spolupáchateľstva podľa § 20 Trestného zákona, zrušil ako nezákonné a neopodstatnené, ale aj arbitrárne, pričom uložil poverenému príslušníkovi PZ, aby vo veci znovu konal a rozhodol," dodala prokuratúra v stanovisku.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy