Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Novinári Monika Tódová a Konštantín Čikovský sú obvinení a hrozí im ročné väzenie
Zdielať na

Novinári Monika Tódová a Konštantín Čikovský sú obvinení a hrozí im ročné väzenie

BRATISLAVA / Monika Tódová v uznesení o obvinení bola oboznámená, že ide o článok, ktorý napísala v roku 2018 a informovala v ňom o sledovaní novinárov. Obvinení sú z ohrozenia dôvernej skutočnosti a vyhradenej skutočnosti a podľa Trestného zákona novinárom hrozí ročné väzenie.

Portál Denník N informoval, že novinári z ich redakcie - novinárka Monika Tódová a zástupca šéfredaktora Konštantín Čikovský sú obvinení. Trestné oznámenie podal Peter Tóth len krátko pred vypršaním lehoty. 

Obvinenie sa týka článku z roku 2018. Prokuratúra vzniesla obvinenie tri roky po vydaní článku a tesne pred premlčaním. Za obvinením je trestné oznámenie Petra Tótha, niekdajšieho kamaráta a dôverníka Mariana Kočnera, ktorý dal nezákonne sledovať novinárov.

Ministerka kultúry zdôraznila, že štát má novinárov chrániť

Ministerka kultúry Natália Milanová (OĽaNO) stojí za obvinenou reportérkou Denníka N Monikou Tódovou a zástupcom šéfredaktora Denníka N Konštantínom Čikovským. Zdôraznila, že štát má novinárov chrániť, a nie sa nečinne prizerať, ako to bolo pri vražde Jána Kuciaka. Stanovisko šéfky rezortu kultúry poskytla hovorkyňa ministerstva Zuzana Viciaňová.

"Slovensko bolo za posledných 10 rokov pod vplyvom oligarchickej chobotnice a preto ma neprekvapuje, že tento mafiánsky systém sa bráni ako sa len dá. Novinári musia mať väčší stupeň ochrany, ak majú prinášať investigatívne spravodajstvo a nesmú sa báť poukázať na zločiny, ktoré sa dejú v tomto štáte,“ uviedla ministerka s tým, že Monika T. spravila pre boj s korupciou viac ako niektoré štátne orgány.

Poslankyňa Marcinková: Stojím za slobodnou žurnalistikou

"Informácie, ktoré novinári Monika Todová a Konštantín Čikovský priniesli po smrti ich kolegu, Jána Kuciaka, boli zverejnené vo verejnom záujme. Považujem za mimoriadne dôležité, aby spoločnosť poznala pravdu vtedy, a strážila tých, čo ju prinášajú, aj dnes. Moc mení svoju tvár, teraz je tu jedna koalícia, pred nami boli iná, príde ďalšia. Ale tvár pravdy sa nemení, sú ňou poctivé novinárky a novinári. Ktokoľvek ich zastrašuje, siaha na to najvzácnejšie, čo novodobé Slovensko má – na demokraciu a slobodu. A ja chcem žiť v krajine, kde budú tieto hodnoty prítomné aj pre moje deti, a ich deti, preto stojím za slobodnou žurnalistikou!"

Kristián Čekovský: Obvinenie voči novinárom Denníka N považujem za nepochopiteľné. Stíhaní sú za to, že napísali pravdu

Predseda mediálneho výboru parlamentu Kristián Čekovský považuje vznesenie obvinenia voči novinárom Denníka N Monike Tódovej a Konštantína Čikovského za nepochopiteľné. "Z doposiaľ zverejnených informácií mám dojem, že môže ísť o účelové obvinenie. Došlo k nemu po troch rokoch, tesne predtým, ako bol tento "prečin" premlčaný a navyše sa tak stalo napriek tomu, že polícia obvinenie už raz odmietla. Zároveň sa tak deje v čase, keď títo novinári informujú o vyšetrovaní viacerých korupčných káuz a kriticky sa vyjadrujú aj ku bratislavskej krajskej prokuratúre, ktorá obvinenie teraz vzniesla.

Kristián Čekovský nevidí dôvod na toto obvinenie, považuje zverejnené informácie za verejný záujem. "Úlohou novinárov je zverejňovať dôležité informácie, ktoré sú vo verejnom záujme. Z obvinenia žurnalistov, mám preto pocit, že sa zamieňa vinník za obeť. Novinári sú totiž stíhaní za to, že napísali pravdu," doplnil Čekovský s tým, že orgány prokuratúry by mali obvinenie voči Monike Tódovej a Konštantínovi Čikovskému dôveryhodne vysvetliť a zdôvodniť.

Strana SaS: Je neprijateľné, aby sme bránili novinárom vykonávať ich prácu slobodne

Stranu Sloboda a Solidarita (SaS) vyrušujú množiace sa informácie o možnom sledovaní a odpočúvaní viacerých funkcionárov či novinárov. V tlačovej správe o tom informoval hovorca SaS Ondrej Šprlák.

"Čoraz viac sa hovorí, že sledovaní a odpočúvaní môžu byť aj niektorí novinári, ktorí pracujú na citlivých kauzách. Je neprijateľné, aby sme bránili novinárom vykonávať ich prácu slobodne a zasahovali do ich práva nezverejniť zdroj svojich informácií,“ uviedol člen parlamentného výboru pre kultúra a médiá Roman Foltin (SaS). Aj z tohto dôvodu bude požadovať predvolanie riaditeľa Slovenskej informačnej služby Michala Aláča na rokovanie mediálneho výboru. "Je nevyhnutné, aby sme aj týmto krokom prinavrátili dôveru v právny štát a tajná služba na Slovensku nepôsobila ako štát v štáte,“ dodal Foltin.

Europoslanec Štefanec: Sloboda slova a novinárskej práce je jedným z pilierov demokracie

Europoslanec Ivan Štefanec zdôraznil, že novinárov nemožno trestať za ich prácu. Podľa europoslanca je totiž sloboda slova a novinárskej práce jedným z pilierov demokracie a "nemožno ich trestať a prenasledovať len za to, že si plnia svoje poslanie". Predsedníčka Výboru NR SR pre európske záležitosti a poslankyňa parlamentu Vladimíra Marcinková (klub SaS) považuje za mimoriadne dôležité, aby spoločnosť poznala pravdu a strážila tých, čo ju prinášajú.

"Bez poctivej novinárskej práce by v minulosti ostalo na Slovensku neodhalených množstvo závažných káuz. Často pri tom riskujú aj svoje životy. Obvinenie novinárov z Dennika N považujem za ďalšie z radu zastrašovaní. Sloboda médií je v Európskej únii vysoko rešpektovaná a každý prípad stíhania novinárov musí byť riadne opodstatnený a preskúmaný," uviedol Štefanec.

"Možno poviem celkovo k novinárom. Tu prebiehala taká diskusia z pôdy Európskeho parlamentu akým spôsobom chceme chrániť novinárov a je dôležité v tom pokračovať," reagoval na otázku, či by štát nemal viac chrániť novinárov premiér Eduard Heger. 

Správu budeme aktualizovať.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy