Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Rozširovanie Chránenej krajinnej oblasti Kysúc: Majitelia pozemkov sa obávajú najhoršieho
Zdielať na

Rozširovanie Chránenej krajinnej oblasti Kysúc: Majitelia pozemkov sa obávajú najhoršieho

KYSUCE / Stovky ľudí prišli v utorok na plánované stretnutie s odborníkmi, na ktorom mali spolu diskutovať o rozšírení Chránenej krajinnej oblasti Kysúc. Vzhľadom na súčasné protiepidemické opatrenia však organizátori túto akciu zrušili. Kysučania si ale urobili svoj vlastný míting, na ktorom jasne vyjadrili, že sa im takýto návrh absolútne nepáči.

"Svoje lesy, čo som sa o ne staral, teraz by mal o to prísť, v žiadnom prípade s tým nesúhlasíme," povedal Pavol Krupec, Skalité. "Návrh zaradenia územia do sústavy Natura 2000 - malo byť prerokovanie s vlastníkmi, správcami, nájomcami," vyjadril sa Tomáš Ďurian, OÚ Žilina - vedúci Odboru starostlivosti o životné prostredie kraja. Stretnutie pre pandemické opatrenia odložili, majitelia pozemkov však dopredu hovoria, že so zmenami v chránenej oblasti nebudú súhlasiť.

Podporili ich aj starostovia a primátori z Kysúc. "Ak si chcete uchrániť svoje územie, treba zabrániť prerokovaniu," vyjadril sa primátor Čadce Milan Gura. "Nesúhlasíme ani s prerokovaním, kým nebude jednanie s nami, s vlastníkmi," prízvukoval primátor Krásna nad Kysucou Jozef Grapa. Majitelia a správcovia sa obávajú, že preradením parciel do vyššej kategórie chráneného územia ich čakajú výrazné obmedzenia. "Na čo budem mať tento pozemok, keď na ňom nemôžem nič," zamyslela sa Jozefa Juricová, Skalité.


Envirorezort opakovane tvrdí, že v súvislosti s pripravovanou reformou národných parkov sa šíria lži a hoaxy a došlo k politickej radikalizácii. Ministerstvo pripomína, že plánovanú reformu podporili aj akademické autority. "Ministerstvo životného prostredia už neraz preukázalo, že je pripravené viesť vecný dialóg. Neakceptujeme však ľudí, ktorí šíria lži o reforme národných parkov a vyvolávajú politickú radikalizáciu a extrémistické metódy politického boja," uviedlo stanovisko MŽP. Kysuckí starostovia a primátori však naďalej stoja za svojimi ľuďmi.


Súvisiace články

Najčítanejšie správy