Jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Obavy pri reforme nemocníc: Ľudia majú strach, že za akútnymi výkonmi budú cestovať ďaleko
Zdielať na

Obavy pri reforme nemocníc: Ľudia majú strach, že za akútnymi výkonmi budú cestovať ďaleko

VÝCHODNÉ SLOVENSKO / Reforma nemocníc stále vyvoláva obavy. Najmä v regiónoch východného Slovenska majú strach, že za akútnymi výkonmi budú musieť cestovať ďaleko. Tiež sa boja toho, že nastane odliv zdravotníkov.

Desiatky starostov, vrátane primátora i prednostu okresného úradu sa postavili proti zmýšľaným, hoci len úvahám, aby vranovská nemocnica prišla o štatút akútnej nemocnice. "Znamenalo by to aj obmedzenie zdravotnej starostlivosti v našej nemocnici," povedal primátor Vranova nad Topľou Ján Ragan.

Nemocnica v Kráľovskom Chlmci funguje viac ako polstoročia. Aktuálne poskytuje zdravotnú starostlivosť pre približne 60-tisíc obyvateľov. Mestá a obce Medzibodrožia a Použia odštartovali petíciu za jej zachovanie. Bez nej sa totiž miestnym obyvateľom nedostane zdravotná starostlivosť v limite 30-tich minút. "Sú tu obce, ktoré sú až vyše 70 km vzdialené, máme dve železničné priecestia. Ja si neviem predstaviť, aby niekto rodil v sanitke," vyjadril sa Karol Pataky, primátor mesta Kráľovský Chlmec. Nemocnica navyše nemá žiadne finančné problémy. Ako neziskovú organizáciu ju štát vôbec nemusí dotovať. 

Obavy o nemocnicu majú aj vo Svidníku. Boja sa toho, že ak sa naplní ten najhorší scenár, tak zdravotníci v tomto regióne prídu o prácu a ľudia z tohto regiónu o zdravotníkov. Akútne stavy by podľa predpokladov mali smerovať do 35 kilometrov vzdialeného Bardejova. Lenže svidnícku nemocnicu mali po ruke aj ľudia zo Stropkova, čo je ďalších 13 kilometrov navyše a v prípade Medzilaboriec je to ešte viac.

Ministerstvo zdravotníctva oponuje, že by sa reforma pripravovala od zeleného stola, ale že počúvajú aj regióny a reformou chcú dosiahnuť, aby práve po nej mali ľudia kvalitnú a dostupnú starostlivosť. "Možno zároveň skonštatovať, že aj z čísel vyplynulo, že napr. v niektorých regiónoch, kde je menšia nemocnica, približne 50-60 percent obyvateľov si už automaticky hľadá zdravotnú starostlivosť vo väčšej, vzdialenejšej nemocnici," uviedla hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva SR Zuzana Eliášová.

V meste pod Duklou akékoľvek veľké zmeny vnímajú veľmi citlivo. Zdá sa im, akoby neboli len ďaleko od hlavného mesta, ale i na pokraji záujmu. A to nielen pri transformácií nemocníc. I keď rokovania stále nie sú uzavreté, rezort zdravotníctva priznáva, že jedným z hlavných motívov reformy je to, že väčšie množstvo výkonov bude sústredených na jednom pracovisku. "Našim cieľom je, aby na Slovensku po mnohých rokoch bolo zdravotníctvo zreformované v prospech pacienta a zdravotníckeho pracovníka," dodala Eliášová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy