Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Počas leta sa prerábali na škôlky kultúrny dom, škola či knižnica, no všetkým škôlkárom to stačiť nebude
Zdielať na

Počas leta sa prerábali na škôlky kultúrny dom, škola či knižnica, no všetkým škôlkárom to stačiť nebude

BRATISLAVA / Školský rok sa už rozbehol, no ministerstvo školstva zatiaľ nepozná presný počet detí, ktoré sa pre nedostatočné kapacity nedostali do materských škôl. Údaje sú len o počte predškolákov. Tých je takmer 61 tisíc. Obce a mestá museli pre tieto deti povinne vytvoriť podmienky na vzdelávanie a popasovali sa s tým, ako sa len dalo. V Miloslavove napríklad zriadili materskú školu v kultúrnom dome. V obci Udavské zasa urobili triedu pre škôlkárov v základnej škole. V Bratislave sa na škôlkárske triedy zmenia aj priestory knižnice.

"Prevažná väčšina miest a obcí vytvorila nevyhnutné najmä priestorové podmienky na zabezpečenie povinného predprimárneho vzdelávania,s účinnosťou od 1. septembra," uviedli v stanovisku z ministerstva školstva. 

Súčasťou základnej školy materská škola

Žiaci materskej školy v Udavskom navštevujú budovu základnej školy. Takto si obec poradila, aby ani jeden škôlkar nezostal za dverami. Pôvodné priestory základnej školy prerobili na materskú školu. "Postupne sme videli zvýšený záujem rodičov a očakávali sme, že v najbližšom období ten počet bude rásť, preto sme sa zapojili do výzvy z európskych fondov," uviedol starosta obce Udavské, Peter Hudák.

Kapacita je takmer 100% obsadená. V nasledujúcich rokoch očakávajú ešte viac detí a už teraz vedia, ako budú postupovať. Na škôlku by prerobili ďalšie priestory základnej školy.

Kultúrny dom sa zmenil na materskú školu

V kultúrnom dome v obci Miloslav zriadili materskú školu. "Museli sme nakúpiť nové zariadenia, prerobiť sociálne zariadenia, doplniť v kuchyni umývačku," vysvetlil starosta obce Miloslavov Milan Baďanský. Desaťtisíc eur im poskytlo ministerstvo školstva a ďalších desaťtisíc použili z obecného rozpočtu. "Je to predškolská trieda pre predškolákov," doplnil informácie o novovybudovanej materskej škole starosta obce. Starosta pritom hovorí o veľkej obeti, nakoľko kultúrny dom bol denne využívaný na mimočasové aktivity a krúžky. "Má to aj negatívum tým, že sme zrušili všetky krúžky, ktoré tu boli," priznal starosta. 

Postupovali tak aj mestské časti v Bratislave. Predškolákov prijali ale troj či štvorročné deti zostali pred dverami. "Pokiaľ ide o povinné predprimárne vzdelávanie, umiestnili sme všetkých 115 detí. Keď hovoríme o mladších detičkách, miesto sa neušlo asi 300 deťom," informovala Tatiana Tóthová z komunikačného oddelenia v Ružinove. V mestskej časti Rača bolo viac záujemcov ako voľných miest. "Neprijali sme 180 detí vo veku 3 rokov. No to sú ako dve budovy škôlok," uviedol starosta Rače, Michal Drotován. Riešenie hľadali, ale časovo to nestihli. "Rokujeme o kúpení jednej budovy, ale je tam parkovisko a obyvatelia nesúhlasia s odkúpením takže riešime to a predlžuje sa to," informoval Drotován. 

"Exaktné dáta o počte detí evidovaných v registri vedenom ministerstvom školstva, budú známe až v priebehu mesiaca október na základe zberu údajov k 15. 09. 2021," informovalo ministerstvo školstva. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy