Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Generálna prokuratúra SR: Potvrdili, že zastavili trestné stíhanie podozrenia z manipulácie výpovedí svedkov
Zdielať na

Generálna prokuratúra SR: Potvrdili, že zastavili trestné stíhanie podozrenia z manipulácie výpovedí svedkov

BRATISLAVA / Námestník generálneho prokurátora SR Jozef Kandera na podklade vlastnej kontrolnej činnosti dňa 24. augusta zrušil uznesenie vyšetrovateľa Národnej kriminálnej agentúry zo 16. júla.

Námestník generálneho prokurátora SR Jozef Kandera, na podklade vlastnej kontrolnej činnosti, dňa 24. augusta zrušil uznesenie vyšetrovateľa Národnej kriminálnej agentúry zo 16. júla, ktorým začal trestné stíhanie vo veci podozrenia z manipulácie výpovedí svedkov Úradom inšpekčnej služby Ministerstva vnútra Slovenskej republiky. Potvrdila to hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR (GP SR) Jana Tökölyová.

"Z predloženého spisového materiálu, z podkladov slúžiacich na začatie trestného stíhania, ako aj z dôkazov zabezpečených v inej trestnej veci jednoznačne vyplýva, že uznesenie o začatí trestného stíhania podľa paragrafu 199 odsek 1, odsek 2 Trestného poriadku zo 16. 7. 2021 bolo vydané v rozpore so zákonom, nepríslušným orgánom, bez akýchkoľvek relevantných podkladov, pričom skutkový dej je koncipovaný paušálne, nekonkrétne, je súhrnom domnienok a hypotéz vyšetrovateľa NAKA, pričom z neho nemožno zistiť, v čom konkrétnom má spočívať trestná činnosť,“ informovala GP SR.

Generálna prokuratúra ďalej zdôrazňuje, že svojvoľné vymedzenie skutku a následné prispôsobovanie dokazovania v prípravnom konaní v takto vymedzenej skutkovej vete, je v trestnom konaní neprípustné a je v rozpore so zákazom svojvôle pri rozhodovaní štátnych orgánov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy