Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Nové usmernenie ministerstva: Zdravotníci môžu žiadať testy v ordináciách aj pri pôrodoch
Zdielať na

Nové usmernenie ministerstva: Zdravotníci môžu žiadať testy v ordináciách aj pri pôrodoch

BRATISLAVA / Ministerstvo zdravotníctva sprísňuje pravidlá pre nezaočkovaných ľudí. Vyžadovať antigénový test môžu od nich lekári vo všetkých ambulanciách, ale napríklad aj v nemocniciach pri plánovaných operáciách. Nové usmernenia však môžu skomplikovať život aj plne zaočkovaným. Týka sa to takzvaných sprevádzajúcich osôb. Napríklad aj otcov, ktorí by chceli byť pri pôrode.

"Dnes začína rodiť, nemám PCR test a sme nahratí," uviedol divák TV JOJ, Jozef. Je plne zaočkovaný a chce byť pri pôrode. Lenže podľa nových pravidiel by mal mať pri vstupe na pôrodnú sálu negatívny PCR test nie starší ako 72 hodín. "Ideme rodiť druhé dieťa. Prvé prišlo že týždeň a pól sme sústavne boli v strese,už rodíme, už rodíme.Keď tam musím ísť dva, tri, štyri krát, bola by to celkom dobrá pálka," uviedol Jozef. 

Antigénový test potrebuje aj jeho nezaočkovaná tehotná žena a to pri každej návšteve gynekológa v trnavskej fakultnej nemocnici. "Ráno sme boli prehnaní, aby sme dali spraviť antigénový test, poradňa okolo obeda, nonsens," hovorí Jozef.

Slová nahnevaného otca sme tlmočili ministerstvu zdravotníctva aj priamo fakultnej nemocnici v Trnave. Po pár hodinách vedenie usmernenie upravilo. "Sprevádzajúcej osobe pri pôrode (otec, dula... ) vykonáme AG test pri príjme rodičky na pôrod," uviedol hovorca Fakultnej nemocnice Trnava, Matej Martovič. Test bude bezplatný. "Pri plánovanej sekcii by si sprevádzajúca osoba mala zabezpečiť AG/PCR test na vlastné náklady," dodal Martovič. 

Minister: Je to ochrana pacientov aj zdravotníkov

Štvorstranové usmernenie ministerstva zdravotníctva k testovaniu pacientov v ambulanciach aj v nemocniciach, má odporúčací charakter. Kým niektoré nemocnice a ambulancie sa ním plne riadia, iné uplatňujú len niektoré z opatrení. "Tieto pravidlá sú hlavne pre bezpečnosť pacientov aj zdravotníckeho personálu," uviedol minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský. 

Rodičia, ktorých dieťa príde na svet v žilinskej nemocnici, PCR testy pdstúpiť nemusia. "Budúce mamičky nepotrebujú mať vopred PCR testy, keďže sa nevie, kedy sa im pôrod spustí. PCR test im urobíme následne pri hospitalizácii," uviedla Lenka Záteková, hovorkyňa FNsP Žilina. 

Od otcov ale vyžadujú antigénový test. "Oteckovi alebo sprevádzajúcej osobe ho vieme urobiť aj priamo v príjmovej ambulancii," dodala Záteková. 

A čo sa týka návštevy špecializovaných ambulancií tohto zdravotníckeho zariadenia, antigénový test nemusíte mať, ak doktor nerozhodne inak. "Pokiaľ lekár nezváži, že je pacient rizikový a tento test potrebuje," dodala hovorkyňa nemocnice. 

"Čas ukáže, koľkí lekári budú vyžadovať od neočkovaných antigénový test, ale my sa z toho tešíme, že to tak môže fungovať. Je to pre ochranu nás aj pacientov, ktorí sú v čakárni," uviedla prezidentka Zväzu ambulantných lekárov Jaroslava Orosová.

Testy aj pre nezaočkovaných zamestnancov

Nové usmernenie sa pritom ale netýka len pacientov, ale aj nezaočkovaných zdravotníkov. Aj tí by sa mali preukazovať testom nie starším ako 72 hodín. Testy pre zamestnancov zabezpečí bezplatne nemocnica. "Pokiaľ viem, tak väčšina nemocníc má zaočkovanosť lekárov nad 90 percent. Môže sa to líšiť podľa nemocníc. Aj podľa krajov, kde bola vysoká premorenosť zdravotníkov.Tam to zaočkovanie bude nižšie," uviedol pre TV JOJ Peter Visolajský, predseda LOZ. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy