Zatiahnuté
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Takmer 3-tisíc žiakov v minulom školskom roku prepadlo. Minister Gröhling má stratégiu ako im pomôcť
Zdielať na

Takmer 3-tisíc žiakov v minulom školskom roku prepadlo. Minister Gröhling má stratégiu ako im pomôcť

BRATISLAVA / Vďaka sprísneným podmienkam, minulý rok prepadlo výrazne menej detí. Odvtedy dostáva minister školstva otázku, či nepríde generálny zákaz prepadávania. Ministerstvo školstva prišlo s plánom, ako pomôcť tisíckam žiakom tak, aby nemuseli prepadnúť. Vraj až keď uvidia výsledok, budú vedieť, či zakážu prepadávanie žiakov. Súčasťou opatrení má byť aj skoré zrušenie dvojsmennej prevádzky na školách.

V roku 2016 takmer 12 tisíc prepadnutých žiakov, v roku 2019 10 500 avšak v minulom roku, kedy sa maximálne sprísnili podmienky prepadnutia to bolo 3 119 žiakov. "Spravidla 60% opakovaní je na prvom stupni," informoval minister školstva Branislav Gröhling. Či vôbec bude možné zakázať prepadávanie na školách sa podľa ministra ukáže zo skúseností počas najbližších troch školských rokov. "Táto stratégia, ktorú prezentujeme, je pripravené na nasledujúce tri roky a po týchto troch rokoch si my položíme následnú otázku, že či zrušíme opakovanie ročníka," vysvetlil minister školstva. 

Školy tvrdia, že individuálne pracujú so žiakmi už teraz. Ministerstvo im ale sľubuje viac finančnej, kapacitnej aj personálnej podpory. Učitelia budú mať manuál, podľa ktorého budú vedieť zachytávať žiakov, ktorí potrebujú pomoc. Podľa toho, či je za tým horší prospech, správanie alebo dochádzka pripravia konkrétnu pomoc. Spolupracovať budú aj s rezortom práce. "Ak napríklad pôjde o žiaka, ktorý vymeškáva hodiny, tak tam automaticky ten nástroj podpory bude nevyhnutný v rámci spolupráce, či už s terénnymi pracovníkmi, s ÚPSVARom. Alebo môže ísť o žiaka z vylúčenej komunity. Nemal možnosť vzdelávať sa v online priestore, tak bude žiak zaradený do programu doučovania," uviedla štátna tajomníčka ministerstva školstva Svetlana 
S personálnou kapacitou majú školy problém už teraz. Pomôcť majú aj vysokoškoláci. "Ja som navrhoval, aby v štvrtom ročníku vysokej školy im boli uznané jednotlivé skúšky, a aby išli do praxe a išli nám pomôcť," povedal minister. V 21. storočí stále učí v dvojsmennej prevádzke až 39 škôl. "Týka sa to 4 301 detí," reagoval Branislav Gröhling. Aj to podľa ministra prispieva k prepadávaniu.

V Jarovniciach na východe Slovenska majú až dve základne školy no aj tak to nepostačuje. Obidve školy fungujú na dvojsmennú prevádzku. "Na tej veľkej škole, v ktorej máme 1200 detí tak tam máme 38 tried k dispozícii a potrebujeme 58 tried, aby sme mohli fungovať na jednosmenke," vysvetlil starosta obce Jarovnice, Florián Giňa. 

Ak by fungovali školy na jednosmennú prevádzku, popoludní by sa podľa starostu vytvoril priestor na prácu s deťmi a v triedach zas priestor napríklad na doučovanie, alebo prípravu domácich úloh. Totiž máloktoré dieťa, ktoré je z jednoduchých pomerov má doma na to vytvorené podmienky. "Keď je ich 10, 11 a majú jeden priestor 4x4 tak je to dosť také nevyhovujúce," konštatoval starosta obce. 

Na dostavbu škôl a odstránenie dvojsmennej prevádzky pôjde 29 miliónov eur.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy