Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Homeoffice má aj svoje výhody: Europarlament ušetril viac ako 23 miliónov
Zdielať na

Homeoffice má aj svoje výhody: Europarlament ušetril viac ako 23 miliónov

EURÓPSKA ÚNIA / Vďaka tomu, že europoslanci prestali počas pandémie húfne cestovať medzi Bruselom, Štrasburgom a svojou domovinou, poklesli ročné náklady na ich presuny o 23 miliónov eur. Túto sumu podľa mnohých europoslancov nemôžeme ignorovať a nechať zbytočne platiť daňových poplatníkov. Zmeny, ktoré sa chystajú presadiť v rokovacom poriadku by znamenali, že europoslanci by oveľa viac času trávili vo svojej domovine a hlasovať by sa po novom mohlo aj na diaľku.

Množstvo firiem počas pandémie zistilo, že ich zamestnanci môžu bezproblémov pracovať aj z domu. A práve skupina europoslancov hovorí, že by sme sa tým mali inšpirovať .“Ušetrilo sa veľmi veľa, pripravil som si k tomu aj graf. Ten posledný stĺpec, ten malý ukazuje o koľko sa znížil náklady na cestovanie," povedal europoslanec Eugen Jurzyca. 

Poslanci, asistenti, tlmočníci, sekretárky a tony papierov. Len kvôli každomesačným presunom z Bruselu do Štrasburgu musia vypraviť 25 naplnených kamiónov. Množstvo z toho by sa ušetrilo, ak by sa pracovalo online

“Pri súčasnom hybridnom systéme, to znamená europoslanci môžu pracovať z domu ako veľa ľudí v mnohých firmách,” uviedol Jurzyca.

Nie všetci sa ale chcú na rokovania pripájať cez obrazovky a hovoria, že práve politika je to, čo sa musí riešiť zoči-voči. “Je fajn pripojiť sa z domu a byť online, na druhej strane je tá reálna skutočná politika, tie ťažké dohody a rokovania sa dajú robiť len vtedy keď sa stretneme naživo,” povedal europoslanec Vladimír Bilčík. 

Na druhej strane pandémia opäť otvorila otázku zrušenia zasadnutí vo francúzskom Štrasburgu a všetky hlasovania, výbory aj zasadnutia ponechať iba v Bruseli.

“Aby sme urobili aj zásadný krok, a to je ustanovenie jedného sídla parlamentu, čo by znamenalo naozaj významné ušetrenie európskych peňazí,” povedal europoslanec Ivan Štefanec. 

Každomesačné presúvanie celého europoslaneckého aparátu stojí ročne 200 miliónov eur. Otázne však pre poslancov zostáva, ktoré z dvoch europarlamentov ponechať. Kým Štrasburg symbolizuje zjednotenie Európy, v Bruseli sídli aj Európska komisia, či Rada.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy