Oblačno
18°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Hrozí, že počas návštevy pápeža bude nedostatok dobrovoľníkov? Aktuálne chýbajú tisícky
Zdielať na

Hrozí, že počas návštevy pápeža bude nedostatok dobrovoľníkov? Aktuálne chýbajú tisícky

BRATISLAVA / Pred týždňom sa na Slovensku spustila registrácia na návštevu pápeža. Doteraz je zaregistrovaných približne 20-tisíc ľudí. Vstupenky v podobe QR kódov zatiaľ ale rozoslané neboli. Dav ľudí však bude treba usmerniť a koordinovať. Konferencia biskupov Slovenska, ktorá návštevu Svätého otca organizuje, preto potrebuje viac než 3-tisíc dobrovoľníkov. Lenže tí jej stále chýbajú a tak ich hľadá aj prostredníctvom sociálnych sietí či omší.


Len na najväčšie podujatie so Svätým otcom, a to v Šaštíne potrebujú 1 300 dobrovoľníkov. Aktuálne je prihlásených 800. Určitá časť sa už nahlásila aj do Prešova či do Košíc. No stále nie dosť.

Zaujemcovia- dobrovoľníci sa pritom registrujú na tej istej stránke ako učastníci podujatí s pápežom. A teda na stránke navštevapapeža.sk . Z približne 10 kategórií si môžu vybrať či chcú pomáhať pri logistike, liturgii, kontrole vstupeniek alebo chcú pomôcť ako takzvaní influenceri na sociálnych sieťach či starať sa médiá.

​Na levočskej hore sme sa stretli s dobrovoľníckou Zuzanou, ktorá ani na sekundu nezaváhala. pomáhať pri pápezskej návšteve bude pre ňu obrovskou cťou.

"My sme boli prizvaní ako fotografi dobrovoľníci na podujatí návštevy Svätého otca," povedala dobrovoľníčka.

Medzi koncelebrujucími kňazmi bude aj Tomáš, aj on bude v spoločnosti pápeža sláviť svatu omšu v Šaštíne a potom pomáhať pri rozdávaní svätého prijímania,

"Je to ako dar z nebies a nie ako moment kariéry.  Tam sa človek nejak nevysunie a skôr sa teší z prítomnosti otca," uviedol kňaz.

"Budeme mať viac ako 80 zahraničných žurnalistov, ktorí priletia spolu s pápežom, potrebujeme ich usmerňovať, budeme mať niekoľko 100 novinárov zo Slovenska, už sa akreditujú z okolitých krajín,"  informoval hovorca KBS Martin Kramara.


Pýtali sme sa aj na to, aká je šanca, že sa dobrovoľníci s pápežom stretnú. "Tak osobne asi nie, samozrejme tí, čo budú niekde pri sektoroch ho budú vidieť,"  zhodnotila koordinátorka dobrovoľníkov v Šaštíne Monika Hricáková.


Dobrovoľníci tak, ako aj bežní návštevníci pápežových podujatí, musia prejsť kontrolou Národného centra zdravotníckych informácií, či sú kompletne zaočkovaní. Pritom posledný termín vakcinácie jednodávkovou vakcínou pre zájemcov - aby boli braní ako plne očkovaní, je v túto nedeľu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy