Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Reportérka TV JOJ si na vlastnej koži vyskúšala nočnú službu na urgente. Študenti medicíny stážovali v podmienkach našich regionálnych nemocníc
Zdielať na

Reportérka TV JOJ si na vlastnej koži vyskúšala nočnú službu na urgente. Študenti medicíny stážovali v podmienkach našich regionálnych nemocníc

HUMENNÉ / Nikto z nás nevie, kedy sa naše životy ocitnú v rukách lekárov. A čím väčšie skúsenosti majú, tým viac im dôverujeme. Študenti z českých a slovenských lekárskych fakúlt na tieto skúsenosti využili aj svoje letné prázdniny a v týchto dňoch si vyskúšali, ako funguje skutočná nemocnica. V Humennom absolvovali aj svoju prvú nočnú službu a to priamo na urgentnom príjme.

Sme na urgentnom príjme v humenskej nemocnici. Pre niektorých medikov je toto úplne prvá nočná služba počas štúdia. "Určite to bude adrenalín ale aj zvedavosť, lebo to je nová skúsenosť a tu prichádzajú ľudia rovno z ulice," hovoí študent lekárskej fakulty Šimon Šaffo. 

"Prichádzajú tu pacienti s infarktom, so zápalom pľúc ale aj pod vplyvom alkoholu, agresívni a úlohou lekára je vedieť s nimi pokojne komunikovať a nedať sa vyprovokovať," hovorí primárka oddelenia vnútorného lekárstva MUDr. Dušana Žinčáková. 

Hneď na začiatku nočnej služby prišla prvá pacientka so silnými bolesťami

"Je to moja prvá nočná služba. Obavy nemám, lebo okolo nás sú vyškolení a trénovaní lekári, ktorí dokážu zvládnuť aj keď príde nejaký vážny stav," hovorí študent lekárskej fakulty Peter Kovaľ. 

Vybraní študenti z českých a slovenských lekárskych fakúlt si vyskúšali prax v štyroch nemocniciach na východe Slovenska. Hoci majú momentálne prázdniny, časť z nich obetovali, aby sa naučili čosi nové. "Dostávajú sa k výkonom, ku ktorým by sa bežne počas štúdia nedostali, napríklad si vyskúšali inkubáciu novorodenca, boli na operačných sálach, mohli asistovať," informuje hovorkyňa siete nemocníc Jana Fedáková. 

"V rámci výuky sa stretávame skôr s pacientmi, ktorí sú chronickí, ale málo sa stretávame s pacientmi, ktorí sú urgentní, ktorí práve prišli do nemocnice, takže je to pre nás niečo nové," hovorí študentka lekárskej fakulty Martina Gallovičová. 

Humenská nemocnica A Leňa mala počas pandémie kapacitu lôžok naplnenú na maximum niekoľko týždňov a lekári tu boli často na pokraji síl. "Či sme boli hrdinami? Necítime sa ako hrdinovia, je to povolanie, ktoré sme si vybrali, robíme ho srdcom ale je to veľká výzva a odkaz pre medikov, aby boli pripravení aj na takéto situácie," tvrdí Žinčáková. 

Pandémia však odhalila aj reálny stav a mnohé nedostatky v slovenských nemocniciach

Aktuálny trend je taký, že naši lekári odchádzajú pracovať do zahraničia. Tieto odborné stáže by preto mali talentovaným medikom ukázať priestor na realizáciu kvalitnej medicíny aj v podmienkach našich regionálnych nemocníc.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy