Polojasno
11°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Na Súde rozhodovali o osude obvinených v kauze Dobytkár. Bol medzi nimi aj Norbert Bödör
Zdielať na

Na Súde rozhodovali o osude obvinených v kauze Dobytkár. Bol medzi nimi aj Norbert Bödör

BANSKÁ BYSTRICA / O predĺžení väzby pre štyroch mužov z kauzy Dobytkár v stredu, 18. augusta, od rána rozhodoval senát Špecializovaného trestného súdu. Muži, vrátane Norberta Bödöra, čelia obvineniam z machinácií s agrodotáciami na Pôdohospodárskej Platobnej Agentúre. Išlo o neverejné rozhodovanie o väzbe po podaní obžaloby.

Toto je megastroj korupcie a prania špinavých peňazí. Neskutočné, ako to fungovalo od roku 2006. Toto sú slová predsedu senátu najvyššieho súdu, keď bral pred rokom Norberta Bödöra do väzby.

Systém úplatkov v kauze Dobytkár v princípe fungoval tak, že ak chcel niekto z pôdohospodárskej platobnej agentúry nenávratný finančný príspevok, musel vrátiť úplatok 10,14, či 20 percent. Obludnosť korupčného systému v agrorezorte mali dvaja svedkovia popísať veľmi podrobne. "Rozkryli a objasnili taký monštruózny prípad korupcie na Slovensku, ktorý v dejinách celej našej samostatnosti nemá obdoby," povedal sudca 9.7.2020. 

Obžaloba v kauze kšeftovania s agrodotáciami už bola podaná, senát špecializovaného trestného súdu preto rozhodoval o predĺžení väzby hlavných aktérov, vrátane Norberta Bödöra. "Išlo rádovo o miliónové korupčné schémy," hovorí  špeciálny prokurátor Daniel Lipšic. 

Štyroch mužov obvinených v kauze Dobytkár priviezli na špecializovaný trestný súd do BB ešte pred deviatou ráno. Bödöra, bývalého sekčného šéfa PPA Ľubomíra Partiku, právnika Milana Koprivu a Petra Kubu predviedli na výsluch.

Senát po 8 hodinách rozhodol o tom, že zostávajú v preventívnej väzbe

"Naďalej dôvodná väzba, páchali závažnú trestnú činnosť, z ktorej mali zdroj príjmu," hovorí Lipšic. 

Obvinení muži podali sťažnosť, o ktorej rozhodne najvyšší súd

"Pripravuje sa na obžalobu a veríme, že budeme úspešní," hovorí obhajca Marek Para. Špeciálny prokurátor predpokladá, že proces začne ešte tento rok. Spis je rozsiahly. "Len samotné skutky majú vyše 100 strán, obžaloba viac ako 200 strán," hovorí Lipšic. 

Kauza je od počiatku aj politickou. Jeden zo svedkov totiž prstom ukázal na vedenie agrorezortu

V čase, keď ho ovládala SNS, mala ísť podľa tejto výpovede časť úplatkov do straníckej peňaženky. Predseda Andrej Danko v relácii Analýzy na Hrane televízie JOJ opäť vážne podozrenia poprel. "Samozrejme, že sme boli aj dopytovaní a naše účtovníctvo aj auditori jednoznačne potvrdili, že žiadne iné zdroje vo financovaní SNS neboli," hovorí Danko. 

"Táto vec nie je predmetom obžaloby, ale samozrejme, že prebiehajú ďalšie trestné stíhania, ktoré sa týkajú korupcie vo všeobecnosti na ministerstve pôdohospodárstva," hovorí Lipšic. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy