Zatiahnuté
15°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Lieky, ktoré sú šanca na život, im nemusia byť preplatené: Onkologickí pacienti doplácajú na rozhodnutia zdravotnej poisťovne
Zdielať na

Lieky, ktoré sú šanca na život, im nemusia byť preplatené: Onkologickí pacienti doplácajú na rozhodnutia zdravotnej poisťovne

SLOVENSKO / Lieky, ktoré nie sú v zozname kategorizovaných liečiv, lekár predpísať môže, ale zdravotná poisťovňa rozhodne, či výnimku na liek schváli alebo nie. A teda či ho preplatí. Doplácajú na to aj onkologickí pacienti, pre ktorých nový liek znamená nádej na život.

Zhubný nádor na prsníkoch mladej ženy z Komárna objavili pred 9 rokmi

"Ani embolizácia, ani ablácia, ani protón, ani ožarovanie, nič nezaberá, môžem vykrvácať za jednu minútku, ak by mi to operovali," hovorí onkologická pacientka Denisa Takácsová. Nasledovala chemoterapia, obojstranná mastektómia, liečba hormónmi. Po nej sa objavila metastáza na pečeni. "Teraz je jediná liečba, ktorú našiel môj onkológ, sú to nové lieky, majú 4-5 rokov a ešte nie sú na zozname kategorizovaných liekov," hovorí Denisa. Mesačná dávka stojí viac ako 4-tisíc eur. Najskôr po 4 mesiacoch môže CT vyšetrenie potvrdiť zastavenie rastu, či dokonca zmenšenie metastázy. 

Onkológ mame dvoch detí predpísal liečbu, infúzie stoja 77-tisíc

"Mám veľmi agresívny karcinóm prsníka, lekár povedal, že z tohto lieku mám najviac šancí vyzdravieť, až 90 percent," hovorí onkologická pacientka Beatrix Vallóová. Liečba mala začať od júna, ale na ňu nemá peniaze. "Poisťovňa to neuhradí," hovorí Beatrix. 

Vyjadrenie zdravotnej poisťovne Dôvera:

Prvý liek je uhrádzaný len v prvej línii, pacient po 9 rokoch onkoliečby si ho musí platiť sám. V druhom prípade ho poisťovňa prepláca len pri karcinóme s metastázami, nie pri zaisťovacej liečbe po operácii. "Výrobca lieku má možnosť podať žiadosť na MZ SR o rozšírenie indikačných obmedzení, teda rozšírenie použitia lieku aj o zaisťovaciu liečbu," stanovisko ZP Dôvera. 

"Keby som teraz ochorela, tak mi to uhradia, ale takto už nie. V Maďarsku to prepláca zdravotná poisťovňa, príplatok poistenca je 300 forintov, čo je euro," hovorí Denisa. 

Vyjadrenie Všeobecnej zdravotnej poisťovne:

"Ak sa preukáže efektívnosť, ošetrujúci lekár môže požiadať o schválenie pokračovania liečby a VšZP ju bude uhrádzať dovtedy, kým z nej bude poistenec profitovať," stanovisko VšZP. 


Ak si teda pani Denisa zaplatí 4 mesačnú dávku, a bude zaberať, ďalšiu jej už poisťovňa uhradí. Ministerstvo je vyslovene na rozhodnutí zdravotnej poisťovne, či liek na výnimku schváli alebo nie. Rezort zároveň pracuje na zjednodušení pravidiel schvaľovania liečby na výnimku. "Nie je to dobrý pocit, bojím sa, podľa mňa tu ešte nie je môj čas," hovorí Beatrix. "Ja sa necítim na to, že zajtra chcem zomrieť, nemyslím si, že toto patrí jednému človeku, ktorý pracoval," hovorí Denisa. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy