Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Lekári ročne diagnostikujú 600 žien s rakovinou krčka maternice. Dvesto z nich zomrie
Zdielať na

Lekári ročne diagnostikujú 600 žien s rakovinou krčka maternice. Dvesto z nich zomrie

BRATISLAVA / Po rokoch neúspešených prosieb lekárov sa aj u nás spúšťa celonárodný skríning karcinómu krčka maternice. Vo výskyte tohto druhu rakoviny sme na popredných priečkach. kým Norsko vďaka prevencii má 4 až 5 prípadov na 100-tisíc žien, na Slovensku je výskyt 20-21 prípadov na 100-tisíc žien.

"Je to pre mňa veľmi stresujúce, keď príde nejaká žena, ktorej sa už nedá pomôcť," povedal prednosta gynekologickej onkológie SZU, OU svätej Alžbety, Ladislav Masák. Každoročne lekári diagnostikujú 600 žien s rakovinou krčka maternice. Dvesto z nich každoročne zomrie. Znamená to, že každý deň ochorejú dve ženy, pričom každá tretia umiera. 

Odborníci však upozorňujú, že tejto chorobe a úmrtiam na ňu sa dá predísť. Najúčinnejšie je očkovanie. Na Slovensku sa však očkuje začiatkom a počas celeho trinásteho roka. O vakcíny proti ľudskému papilomavírusu, známeho ako HPV majú pre svoje deti záujem len 3% rodičov. "Je to minimum, v porovnaní s ostatnými krajinami je to zahanbujúce," uviedol Oliver Sadovský z oddelenia gynekologickej onkológie Národného okologického ústavu. 

Odborníkom preto neostáva nič iné len sa spoliehať na prevenciu. A tú množstvo žien ignoruje. problém je, že počiatočné štádium rakoviny krčka maternice nemá žiadne prejavy. "Tie ženy a cítia úplne zdravé po všetkých stránkach," povedal Masák. 

O dôležitosti prevencie vie aj známa moderátorka, ktorá je súčasťou kampane, práve preto, aby motivovala ostatné ženy. "Pretože celá kampaň je aj o mne," povedala Adela Vinczeová.

Práve Adela Vinczeova musela po sérii horších výsledkov cytológie podstúpiť preventívnu konizáciu krčka, aby sa zabránilo vzniku rakoviny. Okrem toho sa po doliečení nechala aj zaočkovať.

"S cytologickým skríningom sa nám darí odhaľovať predrakovinové stavy a tie viem vyliečiť," uviedol Masák. Celoštátny skríning môže podľa odborníkov predísť mnohým zbytočným tragédiám.

Zdravotné poisťovne budú posielať pozvánky na skríning ženám od 23 po 64 rokov. Zamerajú sa predovšetkým na tie, ktoré prevenciu doteraz zanedbávali.

"Chcel by som z tohto miesta vyzvať všetk žen, aby využili túto možnosť," povedal minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský. "Pravidelnou kontrolou bude umierať menej žien," uviedol Masák. 

Ženy u gynekológa čaká len bežný odber cytológie, ktorý je len mierne nepríjemný. "Tá prehliadka je rýchla a bezbolestná. Nie je to žiadna dráma a človek aspoň vie, na čom je," dodala Vinczeová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy